KNR - Religieuzenprijs oktober 2007


maartje_romme_prijs.jpg
 
Op 17 oktober heeft Maartje Romme in Amsterdam de Religieuzenprijs ontvangen, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Konferentie Nederlandse Religieuzen.
Verslaafde cliënten hebben haar privénummer, want Maartje Romme (1959) wil altijd bereikbaar voor ze zijn. Sinds juni van dit jaar zitten er 35 mensen met langdurige en ernstige verslavingsproblemen in het Hersteltraject, waar zij mede-initiatiefnemer van is. Samen met vier ‘verslavingscounselors’, die zelf ooit verslaafd zijn geweest, begeleidt Romme hen intensief.
‘Wij helpen met alles, van huisvesting tot schuldsaneringen, maar in de eerste plaats met de verslaving’, zegt Romme. Ze kan niet vaak genoeg benadrukken dat deze zorg op maat kosten bespaart. ‘Als iemand weer aan het werk kan, hoeft hij geen sociale uitkering meer te ontvangen.’ Wanneer het programma succesvol is, scheelt dat ook in andere posten, zoals de overlastbestrijding en de gezondheidszorg.
Neem kinderen
Elf jaar geleden is zij haar huidige partner Joris tegengekomen, die inmiddels al jaren clean is. ‘Tegen Joris zei ik tijdens een strandwandeling dat hij het maar moest zeggen als ik iets voor hem kon doen. Ik wist toen niet dat hij verslaafd was en had daar geen ervaring mee, ik was zo groen als gras. Met gierende uithalen vertelde hij wat er aan de hand was. Een blind paard zou nog zien dat hij er aan onderdoor zou gaan als er niet werd ingegrepen. Het enige wat ik kon zeggen was: ik help je.’
Romme en haar partner gingen op zoek naar hulp. ‘We gingen van hulploket naar hulploket. Bij het Centrum voor Alcohol en Drugs gaven ze Joris het advies een bootje te kopen en veel te zeilen, omdat hij vroeger ook veel gezeild had.
‘Andere psychologen adviseerden ons kinderen te nemen. Ik ben heel blij dat we dat maar niet gedaan hebben. Wat ik ook probeerde, het lukte niet. Hij kwam op wachtlijsten van drie maanden terecht. Hoe kom je die door als je in doodsnood zit?
‘Op het einde kregen we telkens van de professionals te horen dat ‘Joris niet wil’. Maar als je wilt dat iemand zijn patroon loslaat, moet je niet tegenover, maar naast iemand staan en hem vasthouden. Niet letterlijk, maar je moet hem wel ondersteunen. Loslaten is eng.
Spirituele bevrijding
Uiteindelijk belandden Romme en haar partner in een Amerikaanse kliniek, waar gewerkt werd volgens het Minnesota–model ‘Alle mensen leven met een existentiële angst’, legt Romme het spirituele gedachtegoed van dit model uit. ‘Je bent bang voor de dood, dat mensen niet van je zullen houden, dat je niet gezien wordt. Je kunt die angsten verdoven door middelen te gebruiken: carrière, kleren, banen, huizen en andere middelen. Als je kleren koopt, blijft dat voor een paar weken leuk. Daarna is het effect weg.
‘Het dempen van het lege gevoel van binnen verkruimelt onder je vingers. Dan ga je weer op zoek om dat gevoel te dempen. Dat is het verslavingsprincipe. Het is een patroon: je vult het gat met alcohol, heroïne, hard werken, kleding. De ene manier is maatschappelijk geaccepteerd, de andere niet en is desastreus. Ook al krijg je er narigheid van, loopt je vrouw weg en word je ontslagen: je zakt terug in je patroon.
‘Fysiologisch heb je steeds meer van hetzelfde nodig om dat gevoel van leegte en angst weg te kunnen drukken. De enige manier om te ontsnappen aan deze dynamiek, is die existentiële angsten los te laten. Dat doe je door de angst te leren kennen, er vertrouwd mee te raken. Want vaak is de angst voor de werkelijkheid groter dan de werkelijkheid zelf.
‘Als je dat inziet, is dat een totale bevrijding. Dan verdampt de angst en blijft de werkelijkheid over zoals die is. Of die nou mooi of lelijk is: je bent er in ieder geval niet meer bang voor. Het loslaten en ontwaken is een proces van jaren. Maar als je eenmaal een ervaring hebt van die bron, weet je dat je daar altijd weer naar terug kan. En dat is een echte bevrijding.’
Zie voor de volledige tekst van het interview met Maartje Romme door Maria Farag
http://www.mediastudies.nl

Door: Will van de Ven
Gepubliceerd op: 15-10-2007
Bron: Maria Farag