Maria, Moeder van Goede Bijstand

Maria is, als een "Moeder van Goede Bijstand" vereerd vanaf het begin van de congregatie. Pastoor van Erp, de stichter, stelde de congregatie in de eigenhandig geschreven leefregel onder bescherming van "Maria, Troosteresse der bedrukten". Later wordt dat "Maria, Moeder van Goede Bijstand".

Rond het eeuwfeest in 1936, is een beeld van Maria, Moeder van Goede Bijstand ontworpen door de kunstenaar Herman Walstra in opdracht van architect van Liempd, uit dankbaarheid dat hij de boerderij had mogen ontwerpen en bouwen. Hij wilde het beeldje cadeau doen aan de 100-jarige congregatie en in overleg met het toenmalige congregatiebestuur zijn de eerste stappen gezet voor het ontwerp.
maria.jpg


In die tijd wilde het congregatiebestuur een verdiepte verering voor Maria op gang brengen en de oorsprong nagaan van de titel Maria, Moeder van Goede Bijstand. Op de zoektocht ontdekte men, dat in Brussel een wonderdadig beeld van Maria van Goede Bijstand vereerd werd. Herman Walstra is daar gaan kijken en met de indrukken van dat beeld en de wensen van het congregatiebestuur is hij aan het werk gegaan. In een brief van de kunstenaar lezen wij dat het beeld "in houding en gebaar een grote eenvoud moet uitdrukken". Zo is het congregatiebeeld ook geworden.
Het eerste exemplaar van het nieuwe congregatiebeeldje werd ingemetseld in de nis boven de staldeur van de nieuwgebouwde boerderij "Maria-Hoeve". Het beeld staat nog in dat nisje.
Elk klooster van de congregatie kreeg het congregatiebeeld van Maria, Moeder van Goede Bijstand om dat op een geode plaats in de refter te zetten ter verering en aanroeping.

Vanwege het eeuwfeest is door Herman Walstra ook een "prentje" ontworpen, dat is aangeboden aan alle zusters. Het stelt Maria, Moeder van Goede Bijstand voor met daaromheen de zusters met hun werken van goede bijstand. Onderstaan ziet u een afbeelding van het prentje en van de tekst die op de achterzijde van het prentje gedrukt staat.

 

 

prent_maria.jpg   prent_maria_achterzijde.jpg