Tentoonstelling in het Moederhuis van de Zusters van Liefde: De plaats waar je staat is heilige grond

DSCF2340 1 (Small).jpg2009 is een speciaal jaar voor de congregatie. Het is het jaar dat de laatste vier zusters vanuit Curaçao zijn teruggekeerd naar Nederland. De terugkeer van deze zusters betekent voor de congregatie ook de afronding van de buitenlandse zendingsperiode van 1920 tot 2009.

Markant feit hierin is, dat de eerste "missie" in 1920 Curaçao was en dat Curaçao nu in 2009 ook de laatste plek is waar de zusters nog aanwezig waren.

Negenentachtig jaar buitenlandse missie en zending: zusters die zich hebben ingezet voor mensen, ver van Nederlandse bodem. Verhalen van opbouw, groei en loslaten, maar ook van blijvende contacten. De afbouw van deze aanwezigheid in het buitenland is een belangrijk gegeven om in de congregatie te gedenken. Er is een vierende dag voorbereid met als thema "Zending Anders Nu". Alle zusters van de congregatie en enkele genodigden zijn op 30 oktober aanwezig op deze feestelijke dag. Als onderdeel van deze dag is er een tentoonstelling samengesteld met de titel "De plaats waar je staat is heilige grond". De tentoonstelling geeft een globale terugblik op de zending naar elkaar en naar de wereld. Scannen0011.jpg

Gedurende de hele maand november 2009 is de tentoonstelling te bezichtigen in de gangen van de benedenverdieping van het Sint Jozefklooster – Moederhuis, Pastoor van Erpstraat 1 te Schijndel.

Belangstellenden kunnen de tentoonstelling bezoeken op elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag in de maand november van 14.00 tot 17.00 uur.

Er zullen steeds enkele zusters aanwezig zijn om u te woord te staan en er is gelegenheid om in de foyer een DVD te bekijken van de viering op 30 oktober.

Ter ondersteuning van het bezoek is er een brochure beschikbaar met korte achtergrondinformatie over de tentoongestelde foto's en teksten. 

 

 

 

Opzet van de tentoonstelling.

Vanuit de titel "De plaats waar je staat is heilige grond" is de zending onderverdeeld in een aantal thema's die met foto's en teksten op een bord worden weergegeven.

1. De basis (Pastoor van Erp en de eerste zusters)
2. Het thuisfront
3. Onderwijs
4. Zorg
5. Oorlogstijd
6. Diaspora
7. Sociaal, maatschappelijk en pastoraal werk
8. Ruimte- en tijdgeest

Daarnaast is er aan de hand van foto's een tijdsbalk samengesteld waarop alle kloosters van de congregatie te zien zijn.


Hieronder staan enkele foto´s die een indruk geven van de tentoonstelling.

DSCF2375 (Small).jpg

DSCF2377 (Small).jpg

   

DSCF2380 (Small).jpg

DSCF2378 (Small).jpg