Uit het kloosterarchief van onze zusters [55]

Sint Lidwina, een verhaal apart
 

De andere festiviteiten in vogelvlucht
Medio augustus is er een ‘Lidwinakermis’ voor jong en oud. De ‘omroeper’ Harrie Verstijnen (†) leidt de feestelijkheden voor ruim 240 kinderen in goede banen. Woensdag 29 augustus wordt speciaal gereserveerd als feestelijke dag voor huisgenoten en medewerkers van het huis. Een belangrijke bijdrage levert de veteranenharmonie “Muziek houdt fit ”.
Door de onvolprezen Boschwegse toneelgroep wordt een pracht van een revue gepresenteerd, die later nog eens voor een breder publiek herhaald zal worden. Woensdag 12 september is het de beurt aan de huisgenoten, hun kinderen en verdere familie en de bewoners van de bungalows in Lidwinahof. Een ware Vader Abrahamshow in de aula van de voormalige L.T.S. De groep “Varieté” en de bekende troubadour Arie van Rozendaal treden ook op. Woensdag 19 september staat in het teken van veertig jaren bevrijding. Enige dagen later wordt een zeer geslaagde reünie gehouden van de 134 zusters die in al die jaren op Lidwina werkzaam zijn geweest of er in het klooster woonden.
Door de heer W. Mertens is voor die gelegenheid een revue geschreven, die door enkele zusters gespeeld wordt. Dinsdag 25 september staat een gezellige reistoer richting Zuid-Limburg op het feestprogramma voor de huisbewoners en de bewoners van de bungalows. Na een bezoek aan het ‘witte stadje’ Thorn, een gezellige koffietafel te Maastricht en een rondvaart op de Maas keert het gezelschap weer zoetjesaan richting Schijndel. Zondag 30 september is het de beurt aan de Gildebroederschap van Sint Catharina en Sint Barbara die acte de presence geven in de eucharistieviering en kort daarna een demonstratie vendelzwaaien ten beste geven, waar alle bewoners van konden genieten.
In de oktobermaand sluiten twee festiviteiten de cyclus af nl. het personeelsfeest op 6 oktober in de Kafmolen en de slotmanifestatie op maandag 8 oktober met een dankdienst in de kapel voor bestuur, personeel en bewoners. Een feestprogramma met een echt ‘gouden randje’ met de complimenten aan de feestcommissie!
 

groep zusters....een aandachtig gehoor.jpg gilde in aantocht.jpg
Een van de groepen zusters op de ‘dag van de religieuzen’ bij gelegenheid van de viering van het gouden feest Feestelijkheden van dit kaliber zonder een optreden van het gilde St. Barbara en St. Catharina is natuurlijk ondenkbaar. Hier enige impressies….
   
gilde feliciteert directrice.jpg gilde poseert.jpg
Feestelijkheden van dit kaliber zonder een optreden van het gilde St. Barbara en St. Catharina is natuurlijk ondenkbaar.
Hier enige impressies
 

Enkele bijzondere hoogtepunten
Onder leiding van regisseur Marinus Cromsigt presenteert de Boschwegse Toneelgroep een fantastische revue, geschreven door de heer Effting. Hierin laat men vele historische details van Huize Lidwina letterlijk ‘de revue passeren’ en alle belangstellenden genieten met volle teugen. Ook op de ‘dag van de religieuzen’ voert men de revue op.
Onder de 134 zusters die in de feestzaal hebben plaats genomen bevinden zich maar liefst zeven pioniersters van het eerste uur. De hele historie van Huize Lidwina trekt op een ludieke en creatieve manier aan hen voorbij en af en toe ligt men werkelijk dubbel van het lachen. Vele zusters herkennen zich spontaan in de nagebootste gebeurtenissen
 

sketch.1.jpg sketch.3.jpg
Een beeld van enkele ludieke sketches!
Het zijn drie zusters nl. Henriëtte Marie Versteegde, Bernarda Moonen en Stanislas Hendriks
die de overhuis uit 1934 hebben gespeeld van de bejaarden van het moederhuis naar het nieuw gebouwde Lidwina!
   

de kloek.jpgHartverwarmend is ook de plechtigheid op 19 september rond de onthulling van het kunstwerk in het Veronicapark. Ontroering speelt de beide Amerikaanse piloten Jim Swanson en George Brennan parten als ze Huize Lidwina voor zich zien, de plaats waar men hun leven wist te redden, toen ze tijdens de operatie Market Garden door Duitsers waren neergehaald. Ze hebben zich ongetwijfeld de moedige gastvrijheid van de zusters herinnerd. Het kunstwerk genaamd ‘de Kloek’ (zie foto hiernaast) is ontworpen en vervaardigd door Dolf Wong uit Neer (L). Het stelt een kloek voor die haar kuikens beschermt tegen de aanvallende adelaar.

Wim van den Broek, de tuinman, siert de grasmat aan de voet van de sokkel met twee uit bloemen opgebouwde Amerikaanse vlaggen en geeft daarmee de onthulling extra cachet. Door de harmonie en drumfanfare Sint Cecilia wordt het Nederlandse en Amerikaanse volkslied gespeeld, een moment waarop de ruim honderd aanwezigen misschien wel van alles in zich op voelden komen, zeker tijdens het dankwoord van piloot Brennan. Jim Swanson moet met de nodige emotie hebben teruggedacht aan die 18e september 1944, precies 40 jaren geleden, toen hij met een vracht van twee ton munitie in zijn gesleepte zweefvliegtuig (glider) vanuit Eindhoven op weg ging naar het toen al bevrijde Son. De vlucht was een onderdeel van de operatie Market Garden. In het squadron van Swanson vlogen toen 20 van die ‘gliders’ mee waarvan er 19 werden neergeschoten.

Het is volgens hem een wonder dat hij met nog drie andere bemanningsleden door het verzet is opgepikt en uiteindelijk in Lidwina onderdak kreeg en nog wel naast de ruimten die waren ingenomen door de Duitse staffunctionarissen. Hij roemde in allerlei toonaarden de moed en de hulpvaardigheid van de zusters van Lidwina.   
kloosterzusters op Lidwina uit 1984.jpg

De 17 Zusters van Liefde die in 1984 het convent van Huize Lidwina vormden – voorste rij v.l.n.r. de zusters Felicita Nijhof, Bertilla Stiphout, Lucie van Mook, Maria Crescentia Witlox, Josephinia van Kempen, en op de achterste rij v.l.n.r. de zusters Rian van Dongen, Leonardi van Veghel, Walthera Huijbrechts, Irene Stevens, Sapientia Verberne, Beda Pennings, Gerardine de Wit, Joannita van der Spank, Immaculata van den Bosch, Godeliva Manders, Annemarie Moonen en Lucilla van der Heijden

 

Lijst van huisoversten van het Lidwinaklooster
Zr. Ida Marie van Vlokhoven 1934-1940
Zr. Gonzalina Stevens 1940-1942
Zr. Veronica Seelen 1942-1948
Zr. Marie Arnolda Wouters 1948-1953
Zr. Celistina Donkers 1953-1959
Zr. Susanna Haarman 1959-1962
Zr. Bertilla Stiphout 1962-1969
Zr. Marie Servatia Geijsen 1969-1971
Zr. Joseph Calasantia Jaspars 1971-1972
Zr. Jeanne Marie Raemakers 1973-1976
Zr. Bertilla Stiphout wnd. 1976-1977
Zr. Ancille Hendriks 1977-1979
Zr. Cypriana van Dongen wnd. 1979-1980
Zr. Cypriana van Dongen 1980-1990
Zr. Marie Jeannetta vd Leemputten 1990-1994


Bron:
Kloosterarchief – drie archiefdozen betreffende de stichting in de parochie Boschweg, die inmiddels volledig zijn geïnventariseerd en beschreven onder de inventarisnummers 4074-4134
Dagboeken van de congregatie – uit het bestuursarchief 1931-1967
Foto-archief van de congregatie