Zuster Rosalie Broeders


* 10 juli 1915   † 8 juni 2011

Zij werd geboren op 10 juli 1915 te Raamsdonksveer.

Op 4 februari 1942 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 8 juni 2011.
broeders rosalie  (Small).jpg


Geborgen in uw naam

“Alles ademt een verlangen”, dat was het thema van de afscheidsviering van zuster Rosalie. Het drukt uit hoe zij leefde vanuit haar geloof, zeker die laatste jaren van haar leven. Als ze erg benauwd was verlangde ze vaak naar de dood. Niet met angst maar met volle overgave. Een vol en vervuld leven heeft ze afgesloten.
Ook al namen haar lichamelijke krachten af, geestelijk bleef ze sterk. Ze voelde zich verbonden met haar medezusters, met haar familie en allen die haar dierbaar waren.
Ze keek ook met een positief gevoel terug op haar lange leven, waarin ze met haar goedheid en haar zorgzame aanwezigheid velen tot steun is geweest. Graag vertelde ze dan ook over haar belevenissen, hier in Nederland maar vooral ook over haar periode in Curaçao.
Zuster Rosalie groeide op in Raamsdonksveer als jongste in het gezin Broeders. Lang bleef ze thuis voor haar moeder zorgen, hoewel ze al van jongs af aan wist dat ze graag naar het klooster wilde. Op 26-jarige leeftijd kon haar wens in vervulling gaan toen ze haar moeder kon onderbrengen bij onze zusters in Raamsdonksveer. Toen trad ze in bij onze Congregatie, zoals haar drie zussen, de zusters Marie Wilhelma, Celine en Theresi die haar al waren voorgegaan.
Ze heeft met haar creatieve gave en haar bekwaamheid in naaien en handwerken veel vrouwen en meisjes opgeleid. En daarnaast was ze vertrouwd met de zorgen van de dagelijkse dag. Zo heeft ze op velerlei plaatsen haar beste krachten gegeven.
Curaçao betekende veel voor haar. Ze heeft zich daar met name ingezet voor vrouwen die zij erg achtergesteld vond en te vaak verlaten werden en achterbleven met veel kinderen. Ze koos altijd voor de armsten. Het was een blije en doorleefde keuze. Iemand gul onthalen betekent een lichtpunt zijn op de weg van velen.
Ze kwam naar Schijndel-Wijbosch toen haar zus Celine een hersenbloeding kreeg en zij dicht bij haar wilde zijn. Zo werd ze mantelzorgster. Ze woonde in de Kerkstraat op de pastorie en van daaruit werd ze een van de eerste bewoonsters van Annahof.
Dankbaar voor haar inzet en zorg voor velen gunnen we haar dat nu haar verlangen in vervulling is gegaan. Leven in Gods eeuwige Liefde.