Zuster Marie Benitia Tan

* 22 februari 1919  † 28 mei 2011

Zij werd geboren op 22 februari 1919 in Bagan Siapi Api (Sumatra).

Op 12 februari 1947 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in het ziekenhuis Bernhoven in Veghel op 28 mei 2011.
Tan zr. M. Benitia (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Toen onze medezusters na de oorlog Indonesia moesten verlaten kwam zuster Marie Benitia met hen mee om hier in Nederland te wonen.
In Bagan Siapi Api leerde zij onze Congregatie kennen. Daar zorgde zij voor twee zieke medezusters die haar zorg nodig hadden.
Zij besloot om zich bij onze Congregatie aan te sluiten en moest daarvoor een lange bootreis maken en dat was niet gemakkelijk. Het was een grote stap om alles te verlaten en een nieuwe toekomst te beginnen.
Na haar professie ging zuster Marie Benitia weer terug en zorgde ze in Pematang Siantar voor de zustergemeenschap, de paters en broeders in de omtrek. Haar keukentje was alom bekend als: het restaurantje.
Weer terug in Nederland was zij ijverig bezig in de grote keuken van het Moederhuis en er mocht niets verloren gaan. Het Ora et Labora heeft zij in haar leven gestalte gegeven. Zuster Marie Benitia was iedere morgen en avond omgeven door brandende kaarsjes en lichtjes. Haar kamer was voor haar een gewijde ruimte, waarin zij helemaal zichzelf kon zijn. Daar was zij alleen met haar God. Hij was haar Licht en haar Leven.
Onopvallend was zij aanwezig, maar toch …..aanwezig. Ze was in staat om een ander in haar wezen te laten en toch zichzelf te blijven. Het was door de jaren heen haar weg geworden in alle wijsheid en eenvoud. Zij luisterde.
Zuster Marie Benitia gaf de laatste tijd zelf aan, dat haar leven ten einde zou lopen. In nabije trouwe vriendschap van haar huisgenoten is ze in alle rust overgegaan naar nieuw leven. Nu mag ze leven in Gods Licht en Liefde.