Zuster Marie Eleonora Uijtdehaage

 

* 21 maart 1924  † 16 maart 2011

Zij werd geboren te Delft op 21 maart 1924.

Op 4 februari 1946 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 16 maart 2011.
uijtdehage eleonora(Small).jpg


Geborgen in uw naam
Op haar 87e verjaardag hebben veel zusters en familieleden zuster Marie Eleonora vergezeld naar haar laatste rustplaats. Als onderwijzeres aan de school bij de Oranjeplantage leerde zij onze Congregatie kennen. Zij wilde ook zuster van Liefde worden, maar daarvoor moest zij naar Brabant. Dat was niet gemakkelijk voor haar, toch heeft zij het 65 jaar volgehouden. Zij is echter nooit een Brabantse geworden.
Zuster Marie Eleonora was een enthousiaste onderwijzeres. Zij had talent voor muziek en orgelspelen en heeft zich ingezet voor kinder- en parochiekoren.
In 1971 werd zij naar Llanquihue in Chili gezonden. Daar kon zij met haar theologische studie, zich met hart en ziel inzetten voor de catechese in de parochie. Voor veel vrouwengroepen heeft zij de teksten van de bijbel tot leven gebracht en zo meegewerkt aan de vrouwenemancipatie in het zuiden van Chili. Volgens haar zeggen was dat een heel mooie tijd.
Na haar terugkeer uit Chili zette zij zich volledig in voor de parochie in Heeze. In vrijheid en zelfstandigheid gaf ze gestalte aan haar geloof en levensvisie. Met het klimmen der jaren werd haar mobiliteit minder en werd zij twee jaar geleden opgenomen in het verpleeghuis Sint Barbara.
Het levensproces van loslaten en inleveren kostte haar veel moeite. Na strijd en worsteling is zij tot rust en overgave gekomen en was zij dankbaar voor hulp en zorg. Haar leven kan samengevat worden met dit Bijbelvers Jer. 20, 17: “Heer, U hebt mij verleid en ik ben bezweken, U was te sterk voor mij en hebt mij in uw greep gekregen”.