Zuster Ton van der Velden

* 20 februari 1924   † 20 mei 2009

Zij werd geboren te Eindhoven op 20 februari 1924.

Op 4 februari 1944 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 20 mei 2009.
velden Ton van der  (Small).jpg


Geborgen in uw naam
We zongen in haar afscheidsviering: “Jij, om mensen bewogen.” Deze bewogenheid heeft zuster Ton geleefd in haar lange leven, overal waar zij met mensen samen leefde en samen werkte. Deze bewogenheid die gevoed werd door een diep geloof kreeg ze van huis uit mee. Ze groeide op in Eindhoven, samen met twee broers en vier zussen.
Na de lagere schooltijd ging ze naar het internaat in Schijndel, waar ze de Mulo en de Kweekschool volgde.
Een half jaar later, in februari 1944 ging ze opnieuw naar Schijndel, nu om zuster te worden. Ze kreeg de naam Jacoba Marie, genoemd naar haar vader die Jacobus heette. Later zou ze die naam inruilen voor Ton. Ze is door de jaren heen geworden wie ze wilde zijn: Zuster van Liefde, zuster van velen die op haar weg kwamen. Ze maakte haar roeping waar in haar werk als onderwijzeres. Daarin toonde ze bewogenheid voor de kinderen, met name voor de zwakkeren. Naast en na haar werk was ze zeer actief in de Paulusparochie in Eindhoven. Zo bezocht ze zieken en ging ze voor in vieringen.
Maar ze was met name ook bewogen om haar medezusters. Overal waar ze woonde was ze een trouw lid van de gemeenschap en ze was er graag gezien. Door de jaren heen hield ze ook een hechte band met haar familie.
In 2002 verhuisde zuster Ton naar het Moederhuis. Geleidelijk aan werden haar geestelijke en lichamelijke krachten minder. Na drie-en-een-half jaar verhuisde ze naar het klooster Annahof en een jaar later naar Sint Barbara waar ze in de Kapelstraat haar thuis vond. Ze wist zich omringd door liefdevolle zorg van medezusters en verzorgenden.
Dat haar trouwe inzet en haar bewogenheid om mensen in onze herinnering moge blijven en dat zij nu leven mag geborgen in Gods liefde, in Zijn licht en nabijheid.