Zuster Jacobina Klerkx

* 18 december 1919   † 16 januari 2009

Zij werd geboren te Kaatsheuvel op 18 december 1919.

Op 4 februari 1944 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 16 januari 2009.
klerkx jacobina (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Zuster Jacobina ontwikkelde in haar karakter en levenshouding de zachte krachten. Daardoor werd zij een beminnelijke vrouw, graag gezien in de kloostercommuniteiten. Want zij was aandachtig en attent; ze kon goed luisteren en in gesprekken toonde ze begrip en medeleven. Zuster Jacobina had zelf geen sterk lichaam maar wel een krachtige geest, zij was wijs en mild geworden en kon daardoor tot steun en troost zijn voor kinderen en mensen, die in nood waren.
Zuster Jacobina had gouden handen en met dat talent was zij van dienst op de plaatsen waarheen zij werd gezonden. In Schijndel werkte zij op het Mulo internaat, in Eersel en Eindhoven
( Hemelrijken ) gaf zij handwerklessen op school. Haar gelukkigste jaren beleefde zuster Jacobina in Den Bosch in het klooster van de Zoete Moeder. Daar woonde zij 35 jaar en was er dienstbaar als portierster- gastvrouw, telefoniste en kosteres. Zorgend, stil bezig kunnen zijn in de kapel met bloemen, kerkelijke kleding en vaatwerk, gaf haar een diepe vreugde. Biddend, netjes en zorgvuldig deed zij haar werk. Behalve in de kloosterkapel in de Nemiusstraat in Den Bosch was zuster Jacobina ook bijna dagelijks, te vinden in de Sint Jan bij de Zoete Moeder. Met ontelbare kaarsjes en gebeden heeft zij de intenties, belangen en zorgen van haarzelf, de Congregatie en familie met de Zoete Moeder gecommuniceerd in groot vertrouwen op Maria’s hulp. In 2004, toen het klooster in Den Bosch gesloten werd, verhuisde zuster Jacobina naar Eindhoven – Tongelre. Haar lichamelijke krachten gingen snel achteruit, ze werd rolstoel gebonden. De laatste 5 maanden van haar leven woonde zuster Jacobina op de Jozef afdeling in Huize Sint Barbara. Daar was ze – na worsteling – tevreden en dankbaar, maar ook stil en ontheemd. Nu woont zij in Gods liefde en licht.