Zuster Josephie van der Heijden

* 12 maart 1912   † 5 november 2008

Zij werd geboren te Schijndel op 12 maart 1912.

Op 4 augustus 1933 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 5 november 2008.
Heijden vd Josephie(Small).jpg


Geborgen in uw naam
Zowel het begin als het einde van de 96 – jaar lange levensreis van zuster Josephie / Cato liggen in Schijndel.
Haar hele leven was zij sterk verbonden met Schijndel en de Congregatie. Als kind ging ze naar de “zustersschool”, tegenover het Moederhuis gelegen. “Zingt voor de Heer van liefde en trouw”schreven we boven de rouwaankondiging van zuster Josephie. Zingen, liefde en trouw kenmerken haar leven. Ze had talenten voor handwerken en muziek, volgde opleidingen en behaalde diploma’s daarin. Als jonge zuster werkte zij als handwerk – en muziekzuster op scholen te Eindhoven in Woensel(13 jaar) en Gestel (17 jaar). Met grote tassen aan de fiets ging ze naar de “buitenscholen”en was tot allerlei diensten bereid met blijmoedigheid. In 1966 werd zij gezonden naar Eersel, waar zij eveneens op verschillende scholen les gaf in handwerken en zang. Zelfs na haar pensionering ging ze door met handwerken in welfare – clubs en met zingen en dirigeren in zangkoren. Thuis in de zustergemeenschap was zij een graag geziene medezuster. Zuster Josephie was daar de toegewijde kosteres in de huiskapel, zorgde voor de bloemen en planten en had achter het huis een eigen kleine serre, waar ze trots op was.
Op 85 jarige leeftijd, na een hersenbloeding, kwam ze terug naar Schijndel, haar geboorteland, waar ze nog 5 jaar in Annahof en 5 jaar in Huize Sint Barbara was. Ondanks allerlei beperkingen bleef ze de diepgelovige, goedmoedige en vriendelijke zuster Josephie.
In volle overgave is zij heengegaan naar het oord van licht en stilte, dat genoemd wordt met Gods naam.