Zuster Barbara Marie Smits

* 14 april 1920   † 25 september 2008

Zij werd geboren te Goirle op 14 april 1920.

Op 4 februari 1938 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in het Bernhoven ziekenhuis te Veghel op 25 september 2008.
smits barbara (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Zuster Barbara Marie blijven we ons herinneren als een trouwe zuster van liefde, die handen en voeten heeft gegeven aan het devies van onze Congregatie "Ora et Labora". Met heel haar hart gaf zij zich aan haar taak als kleuterleidster in verschillende plaatsen zoals Eindhoven, Son, Rosmalen, Beek en Sint Anthonis. Vooral haar tijd in Landhorst, gemeente Sint Anthonis spande voor haar de kroon. Daar was zij een uitstekend leidinggevende en had ze net als op de vorige scholen grote zorg voor de vorming van jonge opgroeiende kinderen. Aan die tijd beleefde ze nog altijd fijne herinneringen. Na 10 jaar wonen in Den Bosch verhuisde zuster Barbara in 2003 naar het Moederhuis. Deze verhuizing was voor haar niet gemakkelijk.
Als chauffeuse had ze op verschillende woonplekken altijd klaar gestaan om medezusters van dienst te zijn. `t Kostte haar veel pijn en moeite om deze activiteit, die ze zo graag beoefende, te stoppen vanwege haar steeds hogere leeftijd.
Het aanpassen en `t accepteren van het ouder worden met al de pijnlijke en moeilijke momenten wist ze nog niet zo vlug een plaats te geven. Ze was gevoelig en men begreep haar ondanks haar goede bedoelingen niet altijd. Hierdoor voelde zij zich vaak eenzaam en toen haar enige broer en schoonzus overleden werd dit versterkt.
Met hun kinderen bleef het intense contact voortduren.
Ze bracht veel tijd op haar kamer door. De laatste tijd was zuster Barbara vaak ziek. Haar krachten namen af.
Op de dag dat de Moederhuisgemeenschap het jubileum van alle feestelingen, waar ook zuster Barbara bij hoorde, vierde, werd zij onverwacht tot eeuwig leven geroepen. Diep in haar hart was dit haar wens, zo vertelde ze eens.
Dit gebeuren maakte op ons allen een grote indruk. "De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen".
Mag zij nu vervuld zijn van Gods Licht en Aanwezigheid.