Zuster Margarethe van Uden

* 1 augustus 1923   † 24 september 2008

Zij werd geboren op te Rosmalen op 1 augustus 1923.

Op 4 februari 1946 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in het moederhuis te Schijndel 24 september 2008.
uden margarethe (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Wij zullen Zuster Margarethe blijven herinneren als een vrouw, die eenvoudig, aandachtig en meelevend onder ons aanwezig was. Zij had een groot hart voor allen, die zij ontmoette op haar levensweg. Vooral de kwetsbaren in de wereld om haar heen èn in de verschillende zustergemeenschappen, waarin zij ten volle aanwezig was, hadden een speciale plek bij haar. Zij had vele talenten en kreeg ook alle kansen om die te ontplooien. Op verschillende scholen gaf zij les o.a. in Zeelst, Borne, Eindhoven en Sint Anthonis. In deze laatste beleefde zij haar hoogtepunt als Hoofd van de Mavo.
Tenslotte kwam de vraag om naar Afrika te vertrekken en in Kashikishi haar krachten te geven. Al haar energie ging met haar mee. Uiteindelijk kwam ze terug in Sint Anthonis en werkte mee in de Wereldwinkel met veel vrijwilligers.
In 2005 werd het Moederhuis haar thuishaven en ging zij door met deelname aan de M.M.D. groep.
Ongeveer 3 maanden geleden openbaarde zich een ernstige ziekte, die zij de eerste tijd beleefde als een vonnis. Ze trok zich terug in haar kamer en in zichzelf en wilde de worsteling met haar Heer alleen uitvechten. `t Was voor haar en ons allen een moeilijke tijd, toen we haar krachten zagen afnemen en we machteloos stonden om haar te bereiken.
"Die ik mijn Heer noem, staat mij voor ogen, ik wankel niet,
Zijn hand houdt mij vast".
Na een moeilijke strijd kon Zuster Margarethe zich toevertrouwen aan die Hand en het leven loslaten.
Mag zij nu, zoals in psalm 73 gelezen werd, geborgen zijn bij haar en onze God.