Zuster Frederico Lenders

* 15 november 1913   † 12 september 2008

Zij werd geboren op 15 november 1913 te Son en Breugel.

Op 4 augustus 1929 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara op 12 september 2008.
frederico lenders (Small).jpg


Geborgen in uw naam
In een overvolle kapel van het Moederhuis klonk het openingslied bij haar afscheid: Zo vriendelijk en veilig als het licht, zoals een mantel om mij heen geslagen, zo is mijn God, ik zoek zijn aangezicht.
Zuster Frederico heeft temidden van ons geleefd vanuit dit geloof in een God, die ons nabij wil zijn, vriendelijk en veilig. Zo was ook zij veel mensen, oud en jong in liefde nabij. En daar werd ze zelf gelukkig van. Ze genoot van de vriendschap met mensen.
Geboren en opgegroeid in Son, trad ze als heel jong meisje in bij onze congregatie. Na haar opleiding tot kleuterleidster werkte ze vanaf 1932 als zodanig in enkele kloosters. En in 1945 kwam ze terug naar het Moederhuis om hier in Schijndel vele kleuters te begeleiden. Ze had oog, zorg en aandacht voor ieder individueel kind. Ja ze genoot van haar werk en dat straalde ze ook uit. In 1983 nam ze afscheid van de school, maar de contacten met de mensen in Schijndel, met vele gezinnen waar ze ging babysitten, bleven. Ontmoetingen met oud-leerlingen gaven haar leven extra glans.
Daarnaast was Zuster Frederico een echt gemeenschapsmens. Trouw was ze bij het gemeenschappelijk gebed en ook in de stiltekring was ze dagelijks te vinden. Ze genoot van de kleine dingen in het leven.
In haar gebed nam ze de intenties mee voor veel mensen die het moeilijk hadden. Een verzameling van kaarsjes die ze dagelijks voor hen liet branden stonden op haar kast. Zo beleefde ze intense verbondenheid met medezusters, met haar familie en met vele vrienden en kennissen. In alle eenvoud beleefde ze haar zuster van Liefde zijn. En dankbaar was ze voor elk klein gebaar.
Dankbaar bevelen we haar, na dit welbestede leven, aan bij God, in Zijn Vreugde en Zijn Liefde.