Zuster Odilia Marie Bergen

* 27 september 1914    † 19 juni 2008

Zij werd geboren te Delft op 27 september 1914.

Op 4 augustus 1938 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Klooster Annahof te Schijndel op 19 juni 2008.
odilia bergen (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Het leven van zuster Odilia Marie heeft zich vooral afgespeeld tussen de kleuters. In verschillende plaatsen heeft zij gewerkt als kleuterleidster. Te midden van "haar" kinderen voelde zij zich gelukkig. Kinderen oordelen niet, die nemen je zoals je bent. Als zij met kinderen omging viel de zwaarte van het oordeel weg, haar gezicht en haar gebaren zacht. Dan was zij zichzelf én zichzelf genoeg. Zuster Odilia Marie had een sobere levenswijze.
Altijd stond ze klaar om de ander te helpen. Voor zichzelf had ze weinig nodig. In 1993 kwam zij in Annahof wonen als een van de eerste bewoners. Daar heeft zij zich op creatieve wijze dienstbaar gemaakt aan de gemeenschap, tot zijzelf verzorgd moest worden, waar ze nogal moeite mee had. De leidster van Annahof schreef over haar het volgende: "Weet u wat een grote verdienste van zuster Odilia Marie is? Zij haalde het beste in ons boven. Ook als zij afwerend was en moeite had met de beperkingen die de ouderdom haar oplegde, bleef steeds haar kwetsbaarheid zo zichtbaar. Haar verlangen om gezien te worden en bemind te zijn.
Zij heeft ons geleerd om nog meer naar de kern te kijken vóór dat we reageren".
Zonnebloemen zijn een teken van een sobere levenswijze. 't Is een bloem die zich steeds naar het licht draait en dan tracht dit licht uit te stralen naar de omgeving.
Daarom kreeg zij bij haar afscheid zonnebloemen mee. Zuster Odilia Marie heeft zich nu naar Gods licht en Gods warmte gekeerd. Zij heeft steeds op dit licht gewacht. Nu mag zij thuis zijn in Gods grenzeloze tederheid.