Zuster Francisca Xaveria van den Heuvel

* 18 augustus 1907    † 18 maart 2008

Zij werd geboren te Macharen op 18 augustus 1907.

Op 4 februari 1933 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 18 maart 2008.
heuvel francisca(Small).jpg


Geborgen in uw naam
Pieta van den Heuvel, geboren te Macharen, ging als kind vanuit haar geboortedorp te voet naar de zusters in Oyen. In de middagpauze at ze bij een tante, die in Oyen woonde. Pieta heeft volop genoten in haar jonge jaren en kon daarover boeiend vertellen. Op 26-jarige leeftijd kwam ze naar Schijndel om zuster van liefde te worden. Na haar religieuze vorming en geloften volgde zij de kweekschoolopleiding en werd onderwijzeres. Zuster Francisca Xaveria gaf 7 jaar les op de lagere school in Mierlo-Hout. Ruim 20 jaar stond ze aan school in Tongelre-Eindhoven, waar ze bekend stond als de zuster van de eerste klas. Met hart en ziel gaf ze jonge kinderen onderwijs, opvoeding en godsdienstige vorming. De kinderen beleefdheid en manieren leren vond ze heel voornaam, zo vertelde ze vaak. Haar vreugde, humor, waardering en liefdevolle aandacht maakten zuster Francisca gezien en geliefd op school en in de communiteit van zusters.
Zuster Francisca was een bewogen religieuze, heel meelevend en ze had een groot vertrouwen in de kracht van het gebed. Ze mocht meer dan 100 jaar beleven en maakte ingrijpende veranderingen mee in kerk en wereld. Met aandacht, betrokkenheid en humor volgde zij de ontwikkelingen, maar bleef zichzelf in geloof, ruimhartigheid en vertrouwen. De Heer van het leven zal haar glimlachend aanzien en ontvangen.