Zuster Josephia Havekes

* 23 januari 1908    † 10 februari 2008

Zij werd geboren te Vaassen op 23 januari 1908.

Op 5 augustus 1927 sloot zij zich aan bij onze congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara op 10 februari 2008.
josephie (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Anna Havekes heeft de zusters van Schijndel leren kennen via Twello/Duistervoorde. In 1927 –op 19 jarige leeftijd– trad zij in bij onze Congregatie en kreeg de naam zuster Josephia. Vorig jaar vierde zij haar 80-jarig kloosterfeest. De naam “zuster Josephia” werd een begrip in onze Congregatie. Na haar noviciaat en tijdelijke geloften werd zuster Josephia gezonden naar Raamsdonksveer voor de opleiding in de ziekenverpleging en werkzaamheden in het Theresia-ziekenhuis aldaar. Zeven jaar later –in 1937– kwam ze naar Geldrop, waar ze te naam en faam bekend werd in het Sint Annaziekenhuis.
Daar woonde en werkte zij 40 jaar. Samen met dokter van Kimmenade was zuster Josephia de drijvende kracht voor de ontwikkeling van het Sint-Annaziekenhuis. Haar deskundigheid en wijze adviezen, haar prettige, respectvolle en aandachtige omgang met mensen gaven haar gezag.
In 1958 werd directrice zuster Josephia uit Geldrop gekozen in het Congregatiebestuur. Met haar kennis en kwaliteiten heeft ze veel betekend voor de zieken- en bejaardenzorg van de Congregatie en voor veel zusters persoonlijk. Na 12 jaar bestuursdienst in Schijndel ging ze weer terug naar Geldrop, naar haar dierbaar ziekenhuis, nu als vrijwilligster in de pastorale dienst, een tijdperk van 21 jaar, voor zuster Josephia als diepgelovige religieuze een mooie tijd.
Vanaf 1991 woonde ze nog 10 jaar in het Moederhuis, 5 jaar in klooster Annahof en 1 jaar in verpleeghuis Sint-Barbara.
Met grote dankbaarheid en diep respect gedenken wij zuster Josephia, die nu leeft in licht en vrede.