Zuster Euphemia Baumen

* 25 maart 1911    † 4 december 2006

Ze begon haar levensweg in Oberhausen op 25 maart 1911. Op 4 augustus 1933 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 4 december 2006.
euphemia (Small).jpg


Geborgen in uw naam
Zij werd geboren op 25 maart 1911 te Oberhausen (Dsl.).
Na 73 jaar leven in onze Congregatie overleed zij in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 4 december 2006.
Op 4 december het feest van Sint-Barbara, patrones van dit verpleeghuis en patrones van een zalige dood, is zuster Euphemia overleden, aan haar lijden voorbij gekomen.
Hedwig Bäumen werd geboren en groeide op in Oberhausen in een groot, gelovig gezin. Via de contacten met haar vriendin Mathilde Büllmann (= zr. Huberto), die in Den Bosch woonde en werkte, leerde zij Den Bosch en onze Congregatie in Schijndel kennen. Op 4 augustus 1933 zijn ze samen ingetreden. Na de vorming in het religieuze leven in Schijndel werd zuster Euphemia gezonden naar verschillende communiteiten in de Congregatie. Van haar gewaardeerde diensten van habijten maken, kleding verstellen, borduren en andere fraaie handwerken kunnen velen van ons getuigen. Vooral aan het Moederhuis, Den Dungen, Lieshout en Borne, bewaarde zuster Euphemia de beste herinneringen.
Zij heeft ook zware en donkere tijden gekend. Vooral de oorlogsjaren 1940-1945 waren zeer moeilijk.
Duitsland, haar geboorteland, had de grootste plaats in het hart van Hedwig, zuster Euphemia. Ze had ook een grote liefde voor de missie en met de opbrengst van de fraaie handwerken, die ze maakte en verkocht, steunde ze de missionarissen en priesters- in-opleiding. Haar reizen, retraites en bezinningsdagen in Duitsland waren een troost voor haar heimwee.
Nu mag zij zijn in het land van rust en vrede, dat genoemd wordt met Gods naam.