Zuster Carla van Orsouw

* 20 maart 1921    † 5 augustus 2006

Zij werd geboren op 20 maart 1921te Oyen.
Na 66 jaar leven in onze Congregatie overleed zij in Huize Sint-Barbara te Schijndel op 5 augustus 2006.
orsouw.jpg


Geborgen in uw naam
Als jong meisje ging Toos van Orsouw in haar geboortedorp werken in het klooster van onze Congregatie bij de geestelijk gehandicapte jongens. Het bidden en werken ten dienste van minderbedeelden werd ook haar ideaal en op 19-jarige leeftijd kwam ze naar Schijndel om zuster van liefde te worden.
Na haar religieuze vormingsjaren werd zij gezonden naar Berghem, Raamsdonk en Raamsdonksveer en zo was ze 24 jaar werkzaam in de keuken ten dienste van medezusters, bejaarden en zieken. Ze kon goed koken, maar voor het zware sjouwwerk waren haar krachten te zwak.
Op 45 jarige leeftijd kreeg zij een nieuwe zending. Samen met een paar medezusters ging ze het gastenwerk in de abdij en het vormingshuis van de Norbertijnen in Heeswijk behartigen. Dit werk deed ze met hart en ziel. Mensen ontvangen, zorgen dat de kamers in orde waren, aandacht voor alles wat nodig was, zuster Carla was altijd “in de weer.” In Heeswijk heeft zuster Carla 37 jaar gewoond en gewerkt. Vele jaren samen met zuster Canisa (Tonny) van den Broek. De laatste levensfase was zwaar voor zuster Carla. Door ademnood en benauwdheid werd zij steeds meer afhankelijk van extra zuurstoftoevoer. De mogelijkheden voor haar lichaam en geest werden steeds beperkter. Nu heeft God haar benauwdheid weggenomen en haar bevrijd van alle beperkingen.