Zuster Agnus van Ham

 

* 25 maart 1913 † 4 augustus 2012

Zij werd geboren te Eindhoven-Gestel op 25 maart 1913.
Op 4 augustus 1931 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Klooster Annahof te Schijndel op 4 augustus 2012.


Geborgen in uw naam

Het lange leven van zuster Agnus in onze Congregatie kunnen we samenvatten als het woord: Eenvoud. Een kenmerk van onze Congregatie. Als een eenvoudige zuster heeft zij geleefd en gewerkt en altijd stond zij klaar om te helpen.

De mooiste tijd voor haar waren de jaren in Maasbracht in de oorlogstijd. Zij was de spil in huis, zorgde voor de keuken en zij was “manusje van alles”, en dat alles met blijdschap en een glimlach. Toen men haar vroeg hoe zij dit toch kon, gaf zij als antwoord: “Wij doen alles uit liefde tot God”.

Zuster Agnus zag veel, maar oordeelde nooit. Die eigenschap gaf haar een bijzondere plaats in de zustergemeenschap. Zij was iemand die zag wat een ander nodig had. Wat haar in vertrouwen ter ore kwam,bleef bij haar. Zuster Agnus had zo haar bijzondere talenten. Meerdere keren heeft zij mee geholpen bij de sluiting van een klooster. Zij heeft haar talenten kunnen inzetten voor haar medezusters en beleefde daar voldoening aan.

Sinds 1998 woonde zuster Agnus in Annahof. Haar gezondheid ging langzaam achteruit, maar zij bleef volkomen zichzelf. Zij was hulpvaardig en dienstbaar, maar niet nederig of slaafs. Integendeel : ze had zelfvertrouwen op een evenwichtige manier. Zij heeft haar 80- jarig kloosterfeest mogen vieren met positieve en negatieve kanten. Intens tevreden keek zij op haar leven terug: het was goed geweest. Nu mag zij genieten van rust en vrede in Gods Liefde.

ham agnus van .jpg