Zuster Marie Jeanne Tielemans

* 8 september 1920 † 1 december  2012


Zij werd geboren te Boekel  op  8 september 1920.

Op 4 augustus 1939 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara  te Schijndel op 1 december  2012.Geborgen in uw naam

Als 18-jarige volgde zuster Marie Jeanne haar roeping en trad in bij onze Congregatie waar haar zus zuster Gaudiosa al zeven jaar lid van was.

Zij heeft zich in de Congregatie altijd met zorg en liefde ingezet voor de kleine, de kwetsbare medemens. Zij leefde zo in onze communiteiten in het Moederhuis, Den Dungen, Geldrop, St. Oeden5ode, Raamsdonksveer en Eindhoven.

Toen ze 50 jaar was begon er een nieuwe periode in haar leven. Per boot vertrok zij met medezusters naar Chili om er een nieuwe missie te beginnen. Zij begon er in Llanquihue, daarna was zij in La Calera en Viña del Mar, altijd aanwezig als verpleegster onder de armen. Na de staatsgreep van Pinochet vertrok zij in oktober 1973 met alle Nederlandse zusters in Chili naar Nederland . In 1974 keerde zij terug en vormde er een communiteit in San Bernardo. Daar startte zij een kliniek waar alle mensen terecht konden, zonder onderscheid, voor raad, voor een luisterend oor, voor een bemoediging of een medicijn.

In haar uitvaartviering die als thema had: Ik heb je bij je naam geroepen stond op het altaar een houten kruis uit Chili, een speciaal kruis omdat er geen corpus op aangebracht was. In de opening kon men wel de omtrek van een Christusgestalte ontdekken. Zuster Marie Jeanne hield van dit kruis, het gaf weer wat voor haar belangrijk was in haar leven. Ondanks momenten van twijfel en donker toch een doorkijk hebben, licht zien, medemensen zien, Gods aanwezigheid zien in het contact met mensen. Zo vierde zij levenslang Advent, een donkere  tijd die verwijst naar het  het Licht  van Kerstmis. Dat zij nu dit Licht gevonden mag hebben bij haar Schepper.

 

 

 tielemans marie jeanne).jpg