Zuster Clasine Minkels

* 31 juli 1912  † 28 juni 2013


Zij werd geboren te Den Dungen  op 31 juli 1912 .

Op 4 augsutsu 1930 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis St. Barbara te Schijndel op 28 juni 2013.


Geborgen in uw naam

Zuster Clasine kon terugzien op een zeer lang en bewogen leven. Ze mocht meer dan een eeuw lang leven en daarvan bijna 83 jaar als zuster van liefde. Ze groeide op in Den Dungen als oudste van tien kinderen. In het gezin kreeg ze de liefde voor de natuur, voor alles wat groeit en bloeit mee en de regelmatige gang naar de Zoete Moeder in Den Bosch bracht haar de liefde voor Maria, die ze haar leven lang bleef koesteren.

Achttien jaar jong kwam ze naar Schijndel waar ze zich na haar vormingstijd bekwaamde tot onderwijzeres. Kort daarna vertrok ze naar Indonesië waar ze werkte aan de Hollandse school tot de oorlog uitbrak. Toen brak er een moeilijke tijd aan, dwangarbeid verrichten, ontberingen lijden. Het heeft bij zuster Clasine diepe sporen nagelaten. Terug in Nederland kon ze om gezondheidsredenen jammer genoeg niet meer terug naar Sumatra.

Met veel liefde en inzet gaf ze toen onderwijs aan scholen in Tongelre, Eindhoven, in Maasbracht en de langste tijd in Mierlo-Hout. Hier bleef ze ook daarna wonen in een kleine groep. Ze beleefde hier haar mooiste tijd, zoals ze zelf vertelde. Ze leefde mee met de mensen in het dorp en zette zich in binnen de parochie.

Zuster Clasine was dankbaar voor de zorg en nabijheid van medezusters en verzorging in de laatste fase van haar leven. Dat zij nu leven mag in Gods eeuwige liefde. 

 minkels clasine.jpg