Zuster Marie Jacqueline van Duinhoven

 

* 5 augustus 1916  † 2 oktober 2013

 

Zij werd geboren te Volkel op 5 augustus 1916.

Op 4 februari 1939 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis St. Barbara te Schijndel op 2 oktober 2013.


Geborgen in uw naam

Zuster Jacqueline was het 3e kind in het gezin van Gerardus van Duinhoven en Cornelia van der Heijden. Zij groeide op met 7 broers en zussen in een gelovig, gastvrij en gezellig gezin. Op 22-jarige leeftijd sloot zij zich aan bij onze Congregatie. Na haar vormingsjaren volgde zij de opleiding voor akte K en coupeuse.  Zij werd handwerkzuster in Raamsdonksveer, in Beers, Boekel, Haps en Rosmalen. Ze was secuur, creatief, had gouden handen en hield van kinderen. Met haar enthousiaste, bemoedigende woorden en vriendelijke lach kon zij kinderen activeren, maar ook aan  ouders, collega’s en medezusters een vrolijke noot brengen.

Nadat het klooster in Rosmalen gesloten was, leefde zij nog 18 jaar in het klooster van Den Bosch. Ze was er portierster, gastvrouw, deed boodschappen, naaide kleren, ging naar de Sint Jan om een kaarsje aan te maken voor de zieken, problemen en zorgen die haar waren toevertrouwd. Na Den Bosch verbleef zij even in Huize Ignatius, daarna in de communiteiten in Schijndel: achtereenvolgens Moederhuis, klooster Annahof en verpleeghuis Sint Barbara.

Haar uitvaartviering had als thema: Mijn vreugde zing ik uit.

Zuster Jacqueline beleefde in haar leven het evangelie als een blijde boodschap, zoals het bedoeld is. Haar voorbeeld was Jezus, die in Zijn leven een voorkeur toonde voor kinderen, zieken en marginalen.  In Zijn afscheidsrede laat hij duidelijk zien dat het Zijn zending was God zichtbaar te maken en God is liefde.
zr. Jacqueline van Duinhoven.jpg