Zuster Petra Marie Brans

* 1 maart 1916   † 20 juni 2014

Zij werd geboren te Gassel op 1 maart 1916.
Op 4 februari 1933 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Klooster Annahof te Schijndel op 20 juni 2014.


Geborgen in uw naam

 

Zuster Petra Marie was het vijfde kind in het gezin van Petrus Johannes Brans en Christina Lambertha Driessen. Al op 17-jarige leeftijd sloot zij zich aan bij onze Congregatie. Na haar vormingstijd werd zij op 21-jarige leeftijd uitgezonden naar Pematang-Siantar in -toen nog-  Nederlands Indië. Zuster Petra Marie voelde het als een grote zending: werken en wonen in een ander land met een andere cultuur, andere taal. Maar zij ging ervoor, geestkrachtig, evenwichtig en zelfredzaam als zij was.

Na er 10 jaar gewerkt te hebben en het Jappenkamp te hebben doorstaan, kwam zij terug in Nederland.

In 1949, op 33-jarige leeftijd vertrok zij opnieuw naar Pematang-Siantar.

Het goed kunnen communiceren bleef haar zorg, daarom ging zij zich opnieuw verdiepen in de Indonesische taal, het Bahasa. Als directrice van de middelbare huishoudschool heeft zij veel jonge vrouwen gevormd tot krachtige weerbare moeders. Hartelijk en aandachtig was zij in onze gemeenschap aanwezig en gaf zich zoals ze was: eenvoudig en recht door zee, helemaal vrij. Zij doorzag waar het in het leven werkelijk om ging en had voor zichzelf weinig nodig.

In haar afscheidsviering werd het evangelie gelezen uit Lucas 10, 38–42, waar Jezus tegen Martha zegt: “Maar een ding is nodig”. Dat ene is: Luisteren naar Gods woorden, zo gericht zijn op het woord van God dat je ermee gaat leven en het tot leven en liefde komt in jezelf en je omgeving . Zuster Petra Marie beleefde dit ten volle als zuster van Liefde en maakte daardoor haar naam waar: Petra, rots, kei, iemand waar men op kon bouwen.

Zij heeft ons laten vermoeden en voelen dat God altijd aanwezig is en zijn ruimte van liefde aanbiedt.

In die ruimte van liefde en vrede gunnen wij haar nu rust.


brans petra.jpg