Zuster Marie Mechtilde van de Ven

* 14 juni 1927   † 25 juli 2014

Zij werd geboren teSchijndel op 14 juni 1927.
Op 4 februari 1949 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed inVerpleeghuis St. Barbara te Schijndel op 25 juli 2014.


Geborgen in uw naam

 

Zuster Marie Mechtilde werd geboren als jongste kind in het gezin van dertien kinderen van Wilhelmus van de Ven en Christina van Kaathoven. Op de boerderij en thuis leerde zij vanzelfsprekend aanpakken, samenwerken, delen en zorgen. Het was een gelovig gezin waarvan vier meisjes en een jongen kozen voor het religieuze leven.

Op 21-jarige leeftijd trad An in in onze Congregatie waarvan haar zus Christine Marie vijf jaar eerder al lid  was geworden.

Na haar vormingstijd werd zij gezonden naar Geldrop waar zij de beroepsopleiding tot verpleegkundige volgde en in het

St. Annaziekenhuis werkte. Met hart en ziel, met bekwaamheid en verantwoordelijkheid deed zij haar werk op de polikliniek en vele jaren op de hartbewaking en de intensive care.

Wij leerden haar kennen als een zuster voor wie zelfstandigheid, vrijheid en onafhankelijkheid belangrijke waarden waren. Zij was een vrouw van weinig woorden, maar altijd belangstellend en aandachtig aanwezig. In gebed en overweging vond zij kracht en draagkracht voor het lijden van medemensen.

Na haar pensionering kwam zij in het Moederhuis wonen en toen dat niet meer kon koos zij zelf zoals ze zei om naar St. Barbara te gaan.

Veel pijn en lasten heeft ze in haar laatste jaren moeten verdragen. Een volle maat van lijden heeft ze gehad.

Het thema van haar afscheidsviering was: Bewogen zijn…

Zuster Marie Mechtilde schreef heel haar leven het verhaal van bewogen op weg zijn. Ze leefde uit mededogen om mensen in nood, de zieken. De lezing uit Lucas 10 over de Barmhartige Samaritaan was dan ook vol op haar van toepassing. Ze had verstaan dat Jezus zegt: Doe gij ook zo.

Dat zij nu mag voortbestaan in Gods liefdevolle aandacht.


ven mechtilde vd .jpg