Zuster Clementine Kommeren

 

* 10 april 1924  † 31 maart  2015

Zij werd geboren te Langeweg op 10 april 1924. Op 4 augustus 1941 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in klooster Annahof te Schijndel op 31 maart 2015.


Geborgen in uw naam

 

Zuster Clementine werd geboren als oudste in het gezin van zeven kinderen van Cornelis Kommeren en Pieternella van Turnhout. Een gezin waar goed werd gezorgd en er veel liefde was voor elkaar.

Als 17-jarige trad zij in bij onze Congregatie. Zij ging het onderwijs in en heeft 12 jaar in Wijbosch voor de klas gestaan. Ze was dol op kinderen en de kinderen op haar.

Na Wijbosch kwam zij in Friesland in St. Annaparochie terecht waar zij 30 jaar alles heeft aangepakt wat op haar weg kwam: bejaardenhelpster, kosteres, vieringen verzorgen, de huishouding van de zusters. Alles met een nuchtere, rustige, opgewekte vanzelfsprekendheid.

Wij hebben haar leren kennen als een zeer gelovige, diep-religieuze vrouw, die niet hield van uiterlijk vertoon maar wel van stilte en van de natuur. Haar hartelijke omgang met iedereen en haar opgewektheid werkte aanstekelijk.

Zij was graag in Friesland, maar was blij weer terug te komen in Schijndel vanwege het contact met haar familie.

Het was geen gemakkelijke opgave de verhuizing naar Annahof te volbrengen en niemand heeft kunnen voorzien dat het voor zo’n korte tijd zou zijn.

In haar uitvaartviering op paaszaterdag  werd gesproken over het ritueel in haar dagelijkse leven wat bestond uit de puzzel van het dagblad Trouw. Ze heeft daar veel plezier aan beleefd en misschien zonder het zich bewust te zijn een prachtig beeld gegeven van haar eigen religieuze leven, haar geestelijke weg, een weg van raadselen, een mysterie, waarin Gods Trouw verborgen zat. We zongen psalm 139 waaraan zuster Clementine erg gehecht was en  die gaat over het mysterie van Gods omgang met ons, over het raadsel die Gods omgang met ons is.

Zr. Clementine mag nu Gods Trouw van nabij ervaren in het Licht van Pasen.


kommeren clementine.jpg