Zuster Philomena van den Heuvel

 

* 10 april 1926  † 23 juli 2015

 

Zij werd geboren te Schaijk op 10 april 1926. Op 4 februari 1947 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 23 juli 2015.


Geborgen in uw naam

 

De eerste drie jaren van haar leven woonde zuster Philomena in Schayk, in het gezin van 14 kinderen van haar ouders, Johannes van den Heuvel en Petronella Ruijs. Daarna verhuisde het gezin naar Oirschot, waar ze de lagere school en huishoudschool volgde en hielp in het gezin.

Het kloosterleven bleef haar trekken en in 1947 werd zij lid van onze congregatie. Vele jaren is zij werkzaam geweest als bejaardenverzorgster in Lieshout, Son, Geldrop, Raamsdonsveer, Den Bosch, Hemelrijken. Zij deed dit met zorg, aandacht en hartelijkheid. Zij was een vrouw van weinig woorden, die wel opkwam voor de minste.

Na haar pensionering ging zij terug naar het Moederhuis, waar zij intens genoot van borduren en muziek luisteren.

Twee maal werd zij getroffen door een hersenbloeding. De eerste keer knapte ze daar van op en ging na haar revalidatie in verpleeghuis Sint Barbara, wonen in klooster Annahof, waar ze een goede tijd heeft gehad.

De tweede keer raakte ze haar spraak kwijt en heeft ze een grote machteloosheid moeten ervaren. We hebben haar toen vooral leren kennen als een doorzetter. Met betraande ogen en een uitgestoken hand probeerde ze aan ieder haar

blijheid en dankbaarheid mee te delen, ook aan haar familie.

Maar we leerden vooral haar groot Godsvertrouwen kennen.

In de uitvaartviering werd terecht  psalm 91 gezongen met het refrein: Mijn God, op U stel ik heel mijn vertrouwen.

Ook klonk toen de lezing uit Marcus 7, 31 – 37, waar verteld wordt hoe Jezus een doofstomme geneest door hem het woord “Effeta”, “Ga open” toe te wensen. Ook zuster Philomena heeft in haar religieuze leven ervaren, hoe ze open is gegaan als mens, hoe ze steeds meer mens werd

door het verzorgen en dienen van medemensen en zo kon leven in het spoor van Vincentius en Jezus en zijn liefde.  Dat zij nu mag leven in Vrede, in Woordeloos Vertrouwen.


heuvel philomena.jpg