Zuster Marie Josephia de Rijck

* 17 maart 1929  † 3 september 2016 

 

Zij werd geboren te St. Anthonis op 17 maart 1929. Op 4 augustus 1952 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 3 september 2016.


Geborgen in uw naam

Samen met veel familieleden en medezusters hebben we afscheid genomen van zuster Marie Josephia. Zij groeide op als oudste van negen kinderen in St.Anthonis. Van jongs af aan had ze te kampen met astma. Dat heeft haar hele leven mee bepaald. Zo speelde het een rol toen ze aangaf zuster te willen worden. Men dacht dat het een te zwaar leven zou zijn voor haar. Als dienstmeisje in het klooster in Lieshout en op de naaikamer in Geldrop bewees ze dat ze het leven als religieuze aan zou kunnen. Met haar sterke wil om te kunnen leven met haar beperking zette ze door en zo trad ze in 1952 in. Na het noviciaat verhuisde ze naar Geldrop, waar ze na verloop van tijd alle diploma’s in de verpleging wist te behalen.

Zo kon ze haar roeping gestalte geven. Lange tijd werkte ze als afdelingshoofd op de longafdeling. Zoals ze vocht voor haarzelf, zo kwam ze ook op voor haar patiënten. Ze was lotgenoot en voorbeeld in het dapper omgaan met haar beperking.

Na haar pensionering verhuisde ze naar de Dwarsstraat. Daar werkte ze graag in de tuin. En ze was zeer betrokken op ontwikkelingen in kerk en maatschappij. Als vrijwilligster kwam ze wekelijks in de Hoogstraat in Eindhoven, waar ze zich inzette in het vluchtelingenwerk. Ook hielp ze regelmatig in Delft bij de opvang van vrouwen en kinderen in knelsituaties.

De laatste jaren waren moeilijk voor zuster Marie Josephia. Maar ze hield tot het laatst zelf de regie over haar leven. We wensen haar nu rust, vrede en liefde bij God haar Schepper, na een voor haar toch gelukkig leven, zoals ze zelf getuigde.


rijck josephia de.jpg