Zuster Johannette Brouwers

* 8 mei 1926  † 25 oktober 2016 

 

Zij werd geboren te Lieshout op 8 mei 1926. Op 4 februari 1953 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 25 oktober 2016.

 

Geborgen in uw naam 

Samen met vier broers en twee zussen, de kinderen van Johannes Brouwers en Maria Verkuijlen leerde zij behalve samenwerken ook samen bidden en arme mensen helpen.

Op 26-jarige leeftijd maakte zij een weloverwogen keuze voor het religieuze leven en  trad in op 4 febr. 1953 bij onze Congregatie.

Na haar noviciaat met religieuze en algemene vorming mocht zij cursussen volgen voor bejaardenhelpster, EHBO, pedicure, sportmassage en ziekenverzorgster. Haar “genezende” handen vonden werk in St.Oedenrode, Mierlo-Hout, Woensel, Son en St. Barbara( Schijndel)

In 1967 kwam vanuit het Congregatiebestuur de vraag om mee te gaan met een groep zusters naar de nieuwe missie in Chili. Dat was een geweldige, gedroomde kans voor haar.

De voorbereiding was moeilijk, vooral het leren van een nieuwe taal . Na de staatsgreep in Chili in 1973 konden de zusters niet in het land blijven en keerden terug naar Nederland.

In 1982 keerde zij terug naar Chili en werkte er bijna 14 jaar samen met paters en zusters, maar vooral met het volk. Armen, zieken en bejaarden genoten haar zorg, hulp en vriendschap.

Haar uitvaartviering had als thema: Bewogen in vertrouwen.

In de evangelielezing ( Mt. 6, 19-34) klonken de woorden: Wees niet bezorgd voor uw leven.  We hebben zuster Johannette gekend  als een zuster die leefde met een gelovige zorgeloosheid, met een aanstekelijk optimisme ,  met zorg voor mensen dichtbij en veraf. Ze had niet de taal van het spreken, maar wel de taal van haar handen en haar hart. Vol vertrouwen ging zij haar weg en beleefde dat bij de mensen die haar nodig hadden haar schat en haar hart was, maar ook  bij haar God die haar geroepen had in Zijn dienst.  Zij is nu aangekomen in de veilige schuilplaats bij Hem. Dat zij daar moge rusten in vrede.

 

 

 

brouwers joannette (2).jpg