Zuster Catharina Maria Albers

 

* 11 februari 1920  † 25 december 2016 

 

Zij werd geboren te Rijkevoort op 11 februari 1920. Op 4 februari 1940 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Klooster Annahof te Schijndel op 25 december 2016.

 

Geborgen in uw naam

Zuster Catharina Maria werd geboren op een boerderij als enig meisje tussen vijf broers. Door het vroege overlijden van haar vader ontwikkelde zij een sterke band met haar moeder, die trots op haar was omdat zij naar het klooster wilde gaan, maar niet blij was met haar keuze.

Vlak voor haar 20ste verjaardag werd zij lid van onze Congregatie. Zij werd een begaafde lerares op diverse middelbare scholen In haar sluimerde de droom om naar de missie te gaan, maar de sterke band met haar moeder deed zich gelden. Pas als haar moeder overleden is wordt haar wachten beloond en gaat zij naar Afrika. Daar ontwaakt de passie voor kinderen die niets hebben en ontwikkelt zij zelf lesmaterialen, doet vertaalwerk, zorgt dat er waterleiding komt en geeft les. Dat alles met een altijd aanstekelijke opgewektheid.

Zij viel een keer tijdens een wandeling in een spelonk, waar ze uit gered werd. Ze was niet bang geweest dat het verkeerd zou aflopen. Dat was typerend voor haar: de rust, de balans, het vertrouwen dat de dingen gebeuren zoals ze moeten gebeuren. Er was een licht dat de weg wees.

In 1988 kwam zij weer naar Schijndel en verhuisde naar St. Anthonis waar nog meer zusters woonden die in Afrika gewerkt hadden. Na de sluiting van het klooster ging zij  naar klooster Annahof, waar zij tegelijkertijd deel was van de gemeenschap en ook genoot van de ruimte voor zichzelf.

Haar gezondheid ging langzamerhand achteruit en voor de tweede maal viel zij in een spelonk, maar het vertrouwen dat het goed komt was er nu niet. Niemand kon haar helpen. Het evenwicht dat zij altijd had gehad was er nu niet. Zij leerde ons om met de tast met haar om te gaan en trouw te blijven, om vol te houden tot de laatste, zo door haar verlangde dag.

Haar uitvaartviering had als thema: In een ander licht. Zij overleed op kerstavond, in het kerstlicht wat een nieuw licht is, niet koud en oordelend, maar warm en barmhartig. Moge zij in dit warme licht van kerstmis voor altijd geborgen zijn.

  Albers Catharina Maria .jpg