Zuster Wilhelminia van de Kerkhoff

 

 

* 20 oktober 1916  † 22 februari 2017 

 

Zij werd geboren te Eindhoven op 20 oktober 1916. Op 4 februari 1935 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis St. Barbara te Schijndel op 22 februari 2017.

 

Geborgen in uw naam

Wilhelmus en Wilhelmina van de Kerkhoff woonden met hun kinderrijk gezin op een boerderij in Eindhoven-Tongelre. 

Hun dochter Toos wilde al van jongsaf aan jonge kinderen leiden en leren. Op 18 jarige leeftijd behaalde zij het kleuterleidster A-diploma.

Een half jaar daarna koos zij voor het religieuze leven en sloot zich aan bij onze Congregatie, waar zij de naam zuster Wilhelminia ontving.

Na haar noviciaat en religieuze vorming studeerde zij een speciale richting voor kleuteropleiding: het Montessori-onderwijs, een nieuwe, moderne onderwijs-type met accent op vorming in zelfstandigheid voor kleuters, creativiteit en muziek. Zuster Wilhelminia voelde zich daar helemaal bij thuis en werkte aan de Montessori-scholen te Tilburg(Pelgrimsweg) en Den Bosch ( Muntel). De school, de jonge kinderen, hun ouders en haar collega’s bezorgden haar veel vreugde en voldoening.

Haar medezusters zullen zich haar herinneren als iemand die hield van gezelligheid, duidelijk aanwezig was, haar mening zei, gastvrij was en klaar stond met een compliment.

Ze leefde een eeuw lang, heeft ervaren hoe alles veel sneller begon te gaan, hoe vanzelfsprekend geloof naar een wereld ging waar geloof aan de rand staat.  Zij bleef in geloof en gebed haar kracht vinden en wist God als Onnoembare aanwezig in haar leven.

Haar uitvaartviering had als thema: God is die goed is. Dankbaar was zij voor haar leven, waarin zij veel goedheid van God en medemensen  mocht ervaren. In  het evangelie volgens Marcus 10, 13 – 16 wordt verteld  over de onbevangen omgang van Jezus met kinderen. Ook zuster Wilhelminia heeft genoten van de onbevangenheid van kinderen. 

Een lied voor  Maria, tot wie zij een grote devotie had kon niet ontbreken in de viering.  Vooral “de Zoete Moeder van Den Bosch” had een speciale plaats in haar leven.

Zij mag nu uitrusten en voortleven in het licht en de vrede

van Gods huis.

 

 

kerkhoff wilhelminia.jpg