Zuster Veronique van Woerkum

 

* 21 augustus 1920 † 27 februari 2018 

 

 

Zij werd geboren te Eersel op 21 augustus 1920. Op 4 februari 1941 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed in Verpleeghuis St.-Barbara te Schijndel op 27 februari 2018.

 

Geborgen in uw naam

Zij was het zevende kind in een gezin van acht kinderen en heeft na het vroege overlijden van haar vader meegeholpen in het gezin en in de kledingwinkel  van haar moeder.

Op 20-jarige leeftijd kwam zij naar Schijndel, zij had de zusters leren kennen op de lagere school te Eersel.

Als jonge zuster maakte zij de oorlogsjaren mee, een zware tijd maar ook een goede tijd waarin uit samen gedragen nood saamhorigheid en verbondenheid groeide.

Na de oorlog werd zij onderwijzeres en stond aan school in Wijbosch en Tongelre.

In het kapittel van 1952 werd zij gekozen in het bestuur van de Congregatie, daar heeft ze gedurende 30 jaar met al haar inzet en talenten samen met wisselende teams de dienst van de leiding aan de congregatiegemeenschap bewezen. Het waren roerige jaren, maar zij bezat wijsheid, toekomstvisie en vernieuwingsdurf. Als algemeen overste heeft zij samen met de teams en pastor Jos van de Schoor veel betekend voor de congregatie door met nieuwe gebedsvormen, woonvormen, liefdewerken, kleding en zakgeld te experimenteren.

Na de bestuursjaren, op 62-jarige leeftijd begon zij aan een nieuwe levensfase, een nieuwe zending in het klooster in de Hoogstraat te Gestel-Eindhoven: inzet voor armen, vluchtelingen, zelfs illegale. Het waren voor haar de mooiste, gelukkigste jaren van haar leven.

In een overvolle kapel namen we op 3 maart afscheid van haar in een viering die als thema had: Speuren naar tekenen van hoop.

Zij werd herdacht als een bijzondere vrouw, die na het Concilie de ramen opende en daarmee een tijd van enthousiasme en hoop op fundamentele veranderingen, die ruimte gaf en vertrouwen  aan kleine groepen  en altijd uitkeek naar tekenen van hoop.

Wij blijven ons haar dankbaar  herinneren  als een medezuster die Gods Liefde gestalte heeft  gegeven in het dagelijkse leven

en hebben haar biddend uit handen gegeven aan de liefdevolle God, de Alpha en Omega van haar leven.

 

woerkum veronique van .jpg