Zuster Agatha Marie Donkers

 

* 16 september 1923 † 15 augustus 2018  

 

Zij werd geboren te Boekel op 16 september 1923. Op 4 augustus 1944 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed  in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 15 augustus 2018.

 

 

Zuster Agatha Marie groeide op in Boekel, te midden van zes broers en drie zussen. Het leven en vooral het samen leven en werken op de boerderij bezorgde haar een gelukkige jeugd. En vooral ook het geloof en de kerkbetrokkenheid van het hele gezin gaf haar een stevige basis mee voor haar verdere leven. Op 12-jarige leeftijd kwam ze naar Schijndel om in het internaat te studeren voor onderwijzeres. Dat was haar grote wens. Haar twee tante zusters waren een voorbeeld voor haar. En zeker zuster Jeanne d’Arc die als onderwijzeres lange tijd in Curaçao werkte. Zo wilde zij ook graag haar roeping volgen en intreden in onze Congregatie. Zoals haar broer Gidus intrad bij de Kruisheren.

Toen ze in 1944 slaagde voor onderwijzeres trad ze dan ook meteen in.

Vele jaren werkte zuster Agatha Marie in verschillende kloosters als onderwijzeres in de eerste klas. Zo droeg ze met veel liefde bij aan de toekomst van heel veel jonge kinderen. Ze had een groot onderwijshart en ze stond blijmoedig in het leven. Toch kende ze ook de ‘stormen’ die bij het leven horen, de ups en downs die ze telkens weer te boven kwam vanuit haar religieuze inzet en trouw.

In 1964 werd haar droom verwezenlijkt toen ze gevraagd werd om naar Sumatra te vertrekken. Daar zette ze zich als novicen - meesteres in voor de vorming van jonge meisjes die kozen voor het religieuze leven. Ook als huisoverste en als regionale overste zette ze zich jarenlang in binnen de jonge religieuze gemeenschap in Indonesia. Terug in Nederland in 1982 werkte ze nog zeventien jaar op de administratie. Met haar ordelijke en precieze instelling bewees ze ook daar een dienst aan onze Congregatie.

Zuster Agatha Marie had aandacht voor ieder: haar medezusters en zeker ook voor haar familie. Veel familieleden waren dan ook aanwezig bij het afscheid van hun zus en tante. Dankbaar voor dit leven vanuit het Ora et Labora, gunnen we haar nu de liefde en de vrede bij God, waarnaar ze verlangde.

 

 

 

donkers agatha marie.jpg