Zuster Agnesia Megens

 

* 5 februari 1927 † 1 maart 2019 

 

Zij werd geboren te Oss op 5 februari 1927. Op 4 februari 1945 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Zij overleed  in Verpleeghuis St.-Barbara te Schijndel op 8 februari 2019.

 

 

 

Een paar weken na haar 92e  verjaardag heeft zuster Agnesia haar lange levensreis voltooid, haar eindbestemming bereikt. De levensweg voor Toos Megens begon in Oss, waar zij opgroeide in een gezin van 9 kinderen. Toos kreeg de naam zuster Agnesia toen zij intrad in onze Congregatie, daags voor haar 18de verjaardag. Na het noviciaat volgde zuster Agnesia de opleiding tot onderwijzeres en stond aan school in Geldrop. Toen eind zestiger jaren vernieuwing en verandering van leven en werken mogelijk was, koos zuster Agnesia van harte voor het open bejaardenwerk in Eindhoven-Vaartbroek en voor het leven in een kleine communiteit in de wijk. Tien jaar later, in 1977, werd zuster Agnesia gevraagd voor de dienst van de leiding in het klooster aan de Pelgrimsweg in Tilburg, waar zij zich inzette, vooral voor de zieke en bejaarde medezusters en inwoners in huis.

Nadat het klooster in Tilburg werd gesloten, verhuisde zuster Agnesia naar Kaatsheuvel, waar ze samen met zuster Arnoldina Steenbruggen- zowel binnenshuis voor bejaarde/zieke medezusters als buitenshuis in dorp en parochie veel betekenden. Het klooster stond bekend als een plek van gastvrijheid, aandacht en gezelligheid.

Het vertrek van de zusters-wegens hoge leeftijden en zorgbehoevendheid- werd betreurd. Zuster Agnesia verhuisde naar Schijndel, waar zij woonde in de Elisabeth-hoeve/Loosbraak, in klooster Annahof en later in Verpleeghuis St. –Barbara. Zuster Agnesia had moeite met het afhankelijker en zorgbehoevender worden. Toch was zij dankbaar voor alle zorg en hulp. Tot het einde hield ze belangstelling voor het religieuze leven en het wereldgebeuren.

Vrede, rust, licht en stilte vormen de bekroning op haar leven.

 

 

 

megens agnesia.jpg