Zuster Magda van der Heijden

* 7 augustus 1934 † 5 januari 2020 

 

Zij werd geboren te Gemert op 7 augustus 1934. Op 4 februari 1957 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 5 januari 2020.

 

 

In de vroege morgen van 5 januari werd Zr. Magda zo maar plotseling aangeraakt door het Licht. Vandaar ook de openingszang in haar afscheidsviering: Licht dat ons aanstoot in de morgen…

Hoewel haar gezondheid de laatste jaren wel wat te wensen overliet, stond Zr. Magda nog volop in het leven: het leven in de Congregatie, het leven in haar familie en het leven in de haar omringende wereld. Zij wilde nog zo graag betrokken zijn bij ieders wel en wee. Graag droeg ze nog een steentje bij waar ze kon. Want mensen waren haar dierbaar. Zo zongen we ook: Jij, om mensen bewogen…  Helemaal op haar van toepassing.

Pieta groeide op in Gemert als oudste van het gezin, samen met twee zussen en een broer. Zij voelde zich al heel jong mee verantwoordelijk voor het werk in het gezin en vooral in het boerenbedrijf. De liefde voor het vee kreeg ze er mee en zo volgde ze haar leven lang de ontwikkelingen in de landbouwsector, die zeker in de afgelopen jaren de nodige problemen te verwerken kreeg. Als jong meisje hielp ze ook in een groot gezin van haar oom en tante tot zij op 22-jarige leeftijd intrad bij onze Congregatie. Daar mocht ze studeren en zo volgde ze de opleiding tot verpleegkundige. Daarna ook nog de Hogere opleiding tot verpleegkundige op gebied van organisatie. In het werk in het ziekenhuis in Geldrop voelde zij zich helemaal thuis. De vele ontmoetingen met zieken en collega’s, zij kon zich er helemaal in kwijt.

In 1976 werd ze gekozen in het Congregatiebestuur, waar ze maar liefst achttien jaar deel van uitmaakte. Het was voor haar een intensieve periode, waarin ze te maken kreeg met de afbouw van de Congregatie, maar ook met het bestuur van het St. Annaziekenhuis in Geldrop en verpleeghuis St. Barbara in Schijndel. Ook ging ze op werkbezoek in missiegebieden. Met name in Chili had ze haar hart verloren.

Na deze periode zette ze zich in als vrijwilligster in verpleeghuizen in Geldrop en in de opvang in de Catharinakerk in Eindhoven. Zo bleef ze leven van ontmoetingen met ouderen en daklozen. Zij die zoveel liefde wist te geven bevelen we nu aan bij God, die Liefde is.

 

Zr. Magda van der Heijden.jpg