Zuster Materna Althuizen

 * 23 februari 1920 † 24 januari 2020 

 

Zij werd geboren te Boekel op 23 februari 1920. Op 4 februari 1941 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed  in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 24 januari 2020.

 

 

Een maand voor haar honderste geboortedag moesten we afscheid nemen van deze geliefde medezuster. We deden dat, samen met heel veel geliefde familieleden en medezusters. Een teken van de genegenheid voor haar, die zo betrokken, zo gastvrij en zorgzaam aanwezig was, overal waar zij woonde en werkte.

Zr. Materna groeide op als vijfde in het gezin, dat negen kinderen telde.

Als kind van acht jaar moest ze al afscheid nemen van haar moeder, die ze haar leven lang bleef missen. Gelukkig kon haar oudste zus de zorgtaak van moeder overnemen. Catho bleef een sterke band houden met haar vader, die het boerenbedrijf en het gezin alleen moest runnen.

In Boekel leerde ze op school de zusters van Schijndel kennen. Nadat ze als jong meisje enige tijd gewerkt had in een gezin, trad ze op 21-jarige leeftijd in. Het was midden in de oorlog, dus een moeilijke tijd.

De liefde voor al wat leeft, de zorg ook voor de natuur bracht ze van huis uit mee. Zo werkte ze in verschillende kloosters in de tuin. Planten en bloemen verzorgde ze met liefde. En toen ze in 1964 naar Zambia ging kon ze daar haar roeping helemaal beleven. Gastvrij als ze was, heeft ze veel kinderen, jongeren en ook volwassenen die aan de deur kwamen, kunnen helpen en hen van fruit, groenten en ander voedsel voorzien. Ook in de zustergemeenschap was ze een blijmoedige medezuster met veel gemeenschapszin.

Ook in het klooster in Sint Anthonis bleef ze werken en zorgen waar ze kon. En het samenleven met medezusters die met haar in Zambia waren gaf haar ook veel vreugde en gezelligheid. Dat leven zette ze voort in Annahof en in de huiskamer Vijverhof in Sint Barbara. Dankbaar voor de nodige zorg die ze ontving, bleef ze oog houden voor haar medezusters. En ze leefde mee met het wel en wee van haar grote familie.

Aandachtig, trouw en eenvoudig leefde Zr. Materna te midden van ons, zo zal zij opgenomen worden bij de gastvrije God, die Liefde is. In de afscheidsviering hoorden we over de gastvrijheid van Abraham. In zijn voetspoor is ook Zr. Materna getreden en mag ze nu, na dit lange en arbeidzame leven thuiskomen bij God, voorgoed!

 

Zr. Materna Althuizen.jpg