Zuster Albertha Bardoel

* 14 december 1919 † 6 februari 2020 

 

Zij werd geboren te St. Anthonis op 14 december 1919. Op 4 februari 1946 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 6 februari 2020.

 

 

Zuster Albertha, dochter van Lambertus Bardoel en Johanna Paulina Pouwels heeft een lange levensreis gemaakt die begon in St. Anthonis en eindigde in Schijndel, waar zij op 14 december 2019 haar 100ste verjaardag vierde. Een broze, tengere vrouw, maar gelovig, met een positieve instelling en een grote wilskracht ging plotseling van ons heen, iedereen verrassend. Sinds 4 februari 1946 was zij lid van onze Congregatie. Haar moeder had haar goed voorbereid op een taak in het leven en haar coupeuse laten worden. Haar plezier in naaien, breien en handwerken heeft ze altijd behouden. Ze kon er veel mensen mee van dienst zijn en dat was belangrijk voor haar.

Kenmerkend in haar leven zijn de vele veranderingen in werk die van haar gevraagd zijn: op scholen als handwerkleerkracht, in de zorg,  als kosteres van de parochiekerk, waar zij zelfs een Pauselijke onderscheiding voor kreeg. Zij was altijd bereid om te doen wat ze kon en schiep een band met velen. Toen het klooster in St.Anthonis gesloten werd, ging zij naar Annahof, waar zij dienstbaar was in haar oude functie, want er is van alles te doen. Zorgen, bezig zijn voor een ander, het was de roeping van haar leven. Leven in het St.-Jozefklooster was moeilijk voor haar, ze miste er het intiemere leven dat ze gewend was. Ze keek daarom uit naar Vijverhof, minder groot, meer vertrouwdheid. Wel heeft ze erg genoten van haar 100ste verjaardag, samen met zusters, familie en ieder die maar wilde luisteren en haar boek bekijken dat de familie voor haar gemaakt had. In haar uitvaartviering klonk de lezing van Lucas 8 en zegt Jezus dat wie bij God wil horen niet kan volstaan met een gewone bloedband, maar naar het woord van God moet luisteren én ernaar handelen. Het is ook zélf geroepen worden en op die oproep ingaan. Dat is onze oorsprong, onze wortels liggen in en bij God. Als onze oorsprong in God ligt, dan hebben wij ook iets van zijn genen. Dat was merkbaar en zichtbaar in het leven van zuster Albertha. Met hart en ziel leven, vriendelijk en bedrijvig, met veel zorg en inzet voor velen. Betrokken bij congregatie, familie en kerk. Op die manier hoorde ze helemaal bij de familie van Jezus: zó was zij Gods oog en oor, zó was zij Gods hand, hart en mond, zó was zij Gods gezicht voor allen om haar heen.

Een leven dat gezien is, gewild is door de Eeuwige wiens trouw duurt tot in eeuwigheid. Nu mag zij thuis zijn bij die trouwe God.

 

 

 

 

 

Zr. Albertha Bardoel.jpg