Zuster Pancratia van Heeswijk

* 11 december 1922 † 21 maart 2020 

 

Zij werd geboren te Nuland op 11 december 1922. Op 4 februari 1941 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 21 maart 2020.

 

Op 19-jarige leeftijd kwam Toos van Heeswijk naar Schijndel om zuster te worden, een idealistische jonge vrouw, die zich wilde inzetten voor mensen in nood en daarom naar een actieve congregatie ging.

Thuis had ze al een diploma voor lingerie en naaide ze kleren voor het gezin en voor arme mensen. Maar na haar noviciaat werd ze naar kloosters gezonden voor allerlei taken bij bejaarden en in de keuken.

Voor koken had zij talent; de familie had een bekend restaurant; van jongs af aan had zij het thuis gezien en geholpen.

Nadat zij in verschillende kloosterkeukens had gewerkt samen met andere zusters en knechten, die voor groenten en vlees zorgden, werd zij gezonden naar Raamsdonksveer en moest ze diploma’s en getuigschriften halen om officieel hoofdkok in het Theresia-ziekenhuis te worden. Met smakelijk en gezond koken droeg ze bij aan genezing van zieken. Daarover kon zuster Pancratia mooie verhalen vertellen.

Na haar pensioen woonde zuster Pancratia in Eindhoven-Tongelre en in Schijndel. Haar oude hobby van handwerken nam ze weer op, maar ze ging steeds slechter zien. Met luisterboeken en veel gebed vulde ze haar dagen. Trouw was zij in de gemeenschap en met grapjes en verhalen bracht zij sfeer in de communiteit.

Zonder afscheid te kunnen nemen hebben we haar moeten loslaten. Met liefde en dankbaarheid gedenken we zuster Pancratia.

 

 

 

 

 

 

Zr. Pancratia van Heeswijk.jpg