Zuster Toni Linssen

* 6 mei 1930 † 21 maart 2020 

 

Zij werd geboren te Beers op 6 mei 1930. Op 4 februari 1950 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 21 maart 2020.

 

 

Toni was in het ouderlijk gezin nummer 7 in de rij van 13 kinderen van Frans Linssen en Alberdina van der Linden. Ze ging naar school bij onze zusters in Haps en bracht als kind veel tijd door op school, vertelde ze.

Twee van haar oudere zussen gingen naar het klooster in Maastricht, bij de Zusters van onder de Bogen. Toni koos bewust voor de Zusters van Schijndel en sloot zich op 4 februari 1950  aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde. Onlangs mocht ze haar 70-jarig kloosterjubileum gedenken.

Na haar noviciaat deed ze de opleiding voor kleuterleidster en later voor Montessori. Bij jonge kinderen was zuster Toni in haar element. Ze had gouden handen, kon goed tekenen, knutselen, handwerken en ze hield van zingen en muziek. Toni was een lieve, vriendelijke en nette zuster, een moeder voor de kinderen.

Op 40-jarige leeftijd werd zuster Toni gezonden naar Duitsland, waar ze in een Kinderheim groepsleidster was voor de jongste kinderen. Daar, in Lüneburg beleefde ze fijne jaren en graag vertelde ze daarover. Na 7 jaren kwam ze terug naar Nederland en was dienstbaar in de communiteiten waar ze woonde, een gastvrije portierster en bescheiden medezuster. Een aantal jaren was zuster Toni huisgenoot en hulp van Pater Heins Opbroek s.j. Afgelopen 12 jaar woonde ze in Schijndel in de Schootsestraat en in het St.-Jozefklooster. Haar gezondheid was heel broos; bijna 90 jaar oud, werd ze opgenomen in St.Barbara, waar ze op 21 maart is overleden.

Rust in licht en vrede, zuster Toni.

 

 

 

 

Zr. Toni Linssen.jpg