Zuster Fidelia de Bie

* 19 oktober 1931 † 30 maart 2020 

 

Zij werd geboren te St. Oedenrode op 19 oktober 1931. Op 4 augustus 1955 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 30 maart 2020.

 

Riek werd als een heel kleine, kwetsbare baby geboren. Ze vertelde dat haar moeder een veer van haar hoed voor haar mondje moest houden om te zien of ze nog ademde. Riek had 2 broers en 2 zussen en had een fijne jeugd thuis op de boerderij. Ze volgde de lagere school bij onze zusters in St. Oedenrode. Riek was erg handig met handwerken en wilde in de naaldvakken verder leren. Zo fietste zij elke dag naar Eindhoven en leerde voor coupeuse. Riek had een goede smaak voor kleur en kleding en elk kledingstuk werd perfect afgewerkt. Heel veel kleertjes maakte zij voor de gehandicapte kinderen in Eersel en Duizel, waar zuster Fidelia werkte. Ook maakte ze prachtige blouses, jurken, pakjes voor zichzelf en medezusters. Heel creatief was zuster Fidelia in het maken van borduurwerken en karakterpoppen.

Het werken voor en met zwakzinnige en gehandicapte kinderen was zuster Fidelia’s lust en leven. Kinderen en collega’s hielden veel van haar. Meer dan 50 jaar woonde zij in de Kempen en werd een ‘pronte vrouw’, zoals ze daar zeggen: degelijk, hardwerkend en content. Ruim 30 jaar woonde ze samen met zuster Benedicta. Samen waren ze mantelzorger voor een ongehuwde zus van zuster Fidelia. Aan een eigen broer doneerde zij een nier, die zijn leven ruim 30 jaar verlengde. Voor medezusters in Tongelre was zuster Fidelia een goede zorgzame leidster.

De laatste 5 jaar waren moeilijk voor zuster Fidelia; vanwege geheugenverlies en verwardheid woonde ze in Annahof en St. Barbara. Toen haar mond stil viel, spraken haar ogen.

Nu is zij geborgen in Gods liefde.

 

Zr. Fidelia de Bie.jpg