Zuster Marie Ignatia Dolmans

* 6 augustus 1922 † 7 april 2020 

 

Zij werd geboren te Boxtel op 6 augustus 1922. Op 4 augustus 1939 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 7 april 2020.

 

 

Nu we afscheid moeten nemen van Zr. Marie Ignatia, doen we dat met veel dierbare herinneringen aan haar lange leven. Zij groeide op in Eindhoven als oudste in een gezin van vier kinderen. Zij vormden een hecht gezin, waar met name de belangrijke feestdagen sfeervol gevierd werden. Ze keek heel graag terug op een fijne jeugd.

Al heel jong rijpte bij haar het verlangen om in te treden. Amper zeventien jaar oud kwam ze naar Schijndel. Na haar vormingstijd bekwaamde ze zich tot onderwijzeres. Veel indruk heeft de oorlog bij haar achtergelaten, die zij hier in het Moederhuis meemaakte. Nadat ze een paar jaar hier in Nederland les heeft gegeven, werd ze gevraagd om naar Curaçao te vertrekken. Daar heeft ze zich met al haar talenten ingezet voor de opvoeding van jonge meisjes. Ze had zich ook verder bekwaamd in de Engelse en Spaanse taal. En met haar creativiteit heeft ze veel kunnen betekenen voor de jeugd in Curaçao.

Na twintig jaar maakte ze de overstap naar Chili. Ook daar heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de opvoeding en het onderwijs van jonge meisjes. Ook al maakte ze er een roerige tijd mee in de jaren zeventig. Ze dacht graag terug aan de vele jaren, die ze als lerares heeft mogen werken aan de vorming van de jeugd in Curaçao en Chili.

Met haar talentalent, vooral het Spaans, zette ze zich daarna nog vele jaren in voor het Lilianefonds, dat vooral gehandicapte kinderen in derde wereldlanden ondersteunt. Vele brieven heeft ze vertaald en ze bezocht verschillende Zuid-Amerikaanse landen ter ondersteuning van de projecten.

Tot op hoge leeftijd was ze ook dienstbaar in onze zustergemeenschap.

Zo sierde ze vele jaren de bloemen in de kapel. Zr. Ignatia was een aandachtige, gelovige religieuze, die graag aanwezig was in de gemeenschap. Ze hield van goede gesprekken met medezusters. En vaak ging ze nog op vakantie naar Spanje, een warm klimaat dat haar goed deed en omdat ze de Spaanse taal machtig was, voelde ze zich er thuis. Na dit voltooide leven gunnen we haar de nabijheid en liefde van God. Dat zij mag rusten in Zijn Liefde en Zijn Vrede.

 

 

 

Zr. Ignatia Dolmans.jpg