Zuster Angelina Scholten

* 24 mei 1918 † 18 april 2020 

 

Zij werd geboren te Losser op 24 mei 1918. Op 4 augustus 1940 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 18 april 2020.

 

Zuster Angelina was de 4e in het gezin Scholten dat 9 kinderen telde. Ze studeerde voor onderwijzeres in Schijndel en stond enige jaren aan school in Losser.

In 1940, toen het oorlog was, begon ze haar levensweg als religieuze in onze congregatie. Vele jaren was ze werkzaam in het onderwijs, eerst aan de basisschool in Den Bosch. Na het behalen van de bevoegdheid om Duitse les te geven  kwam ze aan de Muloschool in Eindhoven en na haar studie psychologie en pedagogiek werd ze aangesteld als lerares aan de kweekschool in Schijndel. Zij wist leerlingen aan zich te binden door de blijheid en warmte die ze uitstraalde en die iedereen bemoedigde die haar ontmoette.

Rond de jaren 70 ging zij in op een oproep van het congregatiebestuur om te gaan werken in het diasporagebied in Duitsland. 16 jaar werkte zij in Wolfenbüttel en omgeving. Ze gaf er godsdienstlessen op school, deed pastoraatswerk en verdiepte zich in Zen-meditatie. Dit bracht haar zelfs voor enkele weken naar Japan en sindsdien heeft de Zen haar niet meer losgelaten.

Veel meditatieve trainingen heeft ze gegeven en daarmee ook veel harten van mensen bereikt. Urenlang kon zij  zitten in stilte, leerling en lerares zijn.

In 1983 kwam zij wonen  in  het bezinningshuis “Maranatha” van de congregatie in Duizel. Via ZEN-trainingen heeft zij zich daar zeer verdienstelijk gemaakt.

Na 5 jaar ging zij met 3 andere zusters de uitdaging aan om in Nijmegen een meditatiecentrum op te richten: huize Bethanie. Dat werd een succes tot na 6 jaar de krachten op waren en ieder een andere weg koos.

Zuster Angelina koos toen voor het Johannes klooster in Borne en ook daar richtte ze een meditatiegroep op.

Na de sluiting van het klooster ging zij in 1998 met 3 zusters wonen op de pastorie in Hertme waar ze heeft genoten van de mooie natuur tot zij in oktober 2014 een plaatsje kreeg in het verpleeghuis St. Barbara in Schijndel.

Daar heeft ze genoten van de zorg en aandacht en haar 100ste verjaardag gevierd.

We herinneren ons haar als een blijde, opgewekte, krachtige vrouw, die zingend en spelend veel mensen blij heeft gemaakt.

Ze mag nu genieten van hemelse muziek.

 

 
Zr. Angelina Scholten.jpg