Zuster Theresia Cornelissen

 

* 9 mei 1931 † 12 april 2020 

 

Zij werd geboren te Haps op 9 mei 1931. Op 4 augustus 1952 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 12 april 2020.

 

 

Op Eerste Paasdag werd Zr. Theresia opgeroepen om dit aardse bestaan vaarwel te zeggen en op te gaan naar haar verrezen Heer. Want ze leefde vanuit een sterk geloof, dat ze meekreeg van haar ouders. Daarom past de tekst op de overlijdenskaart: "Heer U heb ik lief, mijn sterkte zijt Gij", uit psalm 18. Plichtsgetrouw heeft ze geleefd en zo heeft ze veel betekend voor allen die aan haar zorgen werden toevertrouwd.

Als oudste van drie kinderen groeide ze op in Haps, waar haar ouders een boerderij hadden. Daar leerde ze om alles samen te doen, te helpen waar het nodig was. Na de Lagere School mocht ze gaan studeren voor onderwijzeres. Zo volgde ze de Mulo en Kweekschool in Schijndel.

Op 21-jarige leeftijd trad ze in en werd na het Noviciaat naar Den Dungen gezonden, waar ze zes jaar les gaf aan de meisjesschool.

Na een korte opleiding in Engeland vertrok ze in 1961 naar Kawambwa in Zambia. Daar ging ze werken aan de blindenschool, waar ze zich met al haar krachten en talenten inzette voor de vele blinde kinderen. Met braille wist ze de kinderen de nodige vorming mee te geven. Daarnaast wist ze hen ook in de vrije tijd te activeren met muziek en spel. Ze was zeer trots op de drumband, waarmee ze vaak optraden, zelfs voor de president. Dag en nacht zette Zr. Theresia zich in voor de blinde jeugd, als directrice, samen met collega’s, die soms ook blind waren. En dat 28 jaar lang. Toen de school overgedragen werd aan inlandse zusters kwam ze terug in Nederland. Dit was een grote overgang voor haar.

Op de Elisabethhoeve in Schijndel/Wijbosch vond ze een thuis, van waaruit ze zich inzette voor het koor en de liturgie in de kapel van Annahof/St. Barbara. Daar kwam haar muzikale talent weer tot zijn recht en als diepgelovige religieuze maakte ze graag gebedsdiensten en zette ze zich ook in als kosteres.

Terug in het St.-Jozefklooster leefde ze in alle rust. Ze hield veel contact met haar familie en met oude bekenden uit haar Zambia-tijd.

Zo heeft Zr. Theresia een werkzaam en gelovig leven afgesloten. Dat zij nu leven mag in het Licht van Gods eeuwige Liefde.

 

 

 

 

 

 

 Zr. Theresia Cornelissen.jpg