Zuster Marie Antoinette van de Kamp

 

* 27 december 1933 † 11 april 2020 

 

Zij werd geboren te Uden op 27 december 1933. Op 4 augustus 1952 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in het St.-Jozefklooster te Schijndel op 11 april 2020.

 

"Onrustig is ons hart tot het rust in U". Deze woorden van Augustinus, die op de overlijdenskaart staan, zijn misschien ook heel goed van toepassing op het leven van Zr. Marie Antoinette. Zij gaf haar leven vorm op haar eigen unieke wijze. Ze was heel zelfstandig en vrij gesloten van karakter. Ze zocht de harmonie in haar leven, het thuis kunnen zijn bij zichzelf en de gemeenschap, wat voor ieder mens een zoektocht is.

Zr. Marie Antoinette groeide op in een groot gezin, samen met vier broers en vier zussen. Ze kreeg er het geloof mee als een belangrijke basis en voedingsbron in het leven.

Op 18-jarige leeftijd koos zij voor een leven als religieuze, zoals twee zussen van haar dat ook deden. Hier in Schijndel, in onze congregatie wilde ze het Ora et Labora vorm geven. Verbonden met medezusters wilde ze zich inzetten voor het welzijn van met name oudere en zieke medemensen.

Door middel van verschillende cursussen bekwaamde ze zich steeds verder voor dit werk. En zo heeft ze met veel aandacht en deskundigheid heel veel ouderen mogen verzorgen en begeleiden. Zo’n twintig jaar deed ze dat in ons klooster in Lieshout.

Later ging ze wonen in Woensel, van waaruit ze, na haar pensioen gastvrouw en portierster werd bij de Paters van de heilige Geest in Gemert. Ze heeft dat vele jaren met veel plezier gedaan. In 2002 kwam ze weer in Schijndel wonen, in het St.-Jozefklooster. We blijven ons Zr. Marie Antoinette herinneren als een vrouw met veel humor. Daarmee kon ze hobbels die ze in haar leven tegenkwam verwerken. Zoals haar minder goede gezondheid waarmee ze moest leven. En ze hield van bloemen, van planten en van dieren. Zo had ze tot het laatst haar kanariepietje. Dat gaf haar veel levensvreugde.

Daarnaast was ze heel muzikaal. Ze had een mooie zangstem en zo heeft ze vele jaren in de Moederhuiskapel gezongen in het koor.

Graag bezocht ze haar familie, waar ze een sterke band mee had. Na dit welbestede leven bevelen wij haar aan bij God, dat zij mag thuiskomen bij Hem, die Licht en Liefde is.

 

 

 

 

 Zr. Marie Antoinette van de Kamp.jpg