Zuster Marie Arnoldina Steenbruggen

 

* 23 september 1926 † 3 augustus 2020 

 

Zij werd geboren te Boven Leeuwen op 23 september 1926. Op 4 augustus 1945 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 3 augustus 2020.

De levensreis van zuster Marie Arnoldina wordt gekenmerkt door pelgrimstochten. Ze zei zelf eens dat ze als kind al leerde pelgrimeren, want als 4-jarige ging ze ’s morgens om 8 uur met een trommeltje met boterhammen om de hals en een tuitje chocola op de rug naar school, acht jaar lang en te voet.

Haar tweede pelgrimstocht begon na de lagere school met het volgen van de naaischool. Een derde tocht volgde toen ze richting Oijen ging waar een broertje van haar verzorgd werd bij de zusters. Daar leerde ze de zusters van Schijndel kennen en dat leidde tot haar vierde tocht, haar intrede bij de Congregatie van de zusters van Liefde in Schijndel op 4 augustus 1945.

Na haar vormingstijd werd ze naar Haps gezonden en kreeg er werk aan de kleuterschool. Dat was haar vijfde tocht.  Haar  zesde en zevende tocht ging ook via kleuterscholen. In Raamsdonksveer  bleef ze zelfs dertig jaar wonen en werken.

Haar volgende tocht leidde naar Kaatsheuvel waar ze leidster van de communiteit werd, waar het altijd gezellig was. Ruim 17 jaar leefde ze daar gelukkig met een groep kwetsbare medezusters en toen kwam de achtste tocht, want het klooster werd gesloten.

Haar tocht leidde naar Loosbraak in Schijndel waar na 8 jaar een einde aan kwam en de tocht verder ging naar zijn negende plaats: Annahof,  Het leven daar noemde ze een hemel op aarde. Haar tiende pelgrimstocht bracht haar naar het St.-Jozefklooster, waar ze gelukkig leefde maar wel begon te ervaren dat haar vitaliteit afnam. Het afhankelijk worden viel haar zwaar en geleidelijk aan diende zich de elfde pelgrimstocht aan, op weg naar Laverhof St.Barbara.  Daar heeft ze genoten van het samenzijn met medezusters, was dankbaar voor bezoek en hulp. Zij begon daar haar laatste tocht en  overleed daar in rust en vrede op 3 augustus.

Haar uitvaartviering vond plaats op 7 augustus. Vanwege de beperkingen in de corona-tijd was dit in besloten kring op het kerkhof in Wijbosch in aanwezigheid van een aantal medezusters en enkele familieleden. Tegelijkertijd vierden de zusters van het St.Jozefklooster haar uitvaart in de kapel en voelden zich verbonden met de aanwezigen op het kerkhof.

Dat zuster Arnoldina die heeft genoten van het leven, nu mag genieten van Gods nabijheid in Zijn Rijk van liefde.

 

Zr. Marie Arnoldina Steenbruggen.jpg