Zr. Cunebertha Coppelmans

 

* 20 oktober 1926 † 4 februari 2021

 

Zij werd geboren te Eindhoven op 20 oktober 1926. Op 4 augustus 1947 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 4 februari 2021.

 

Lambertus Coppelmans en Wilhelmina van den Boer waren de ouders van zuster Cunebertha. Hun grote gezin van 5 jongens en 5 meisjes groeide op in de Sonse heide op een boerderij, waarvoor haar vader de grond zelf mee ontgonnen had. Vader overleed op 42-jarige leeftijd en moeder bleef achter met het grote gezin. Met familie- en burenhulp en inschakelen van opgroeiende kinderen konden zij met hard werken de kost verdienen. Na de lagere school ging Bertha werken bij onze zusters in Son en daarna als gezinshulp in een groot gezin. Alles aanpakken en zorgzaam werken had ze van thuis uit geleerd.

Bertha was bijna 21 jaar toen ze zich aansloot bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel op 4 augustus 1947. Na haar noviciaat en kloostergeloften was zuster Cunebertha inzetbaar voor allerlei huishoudelijke taken, maar zorgen voor bejaarden en zieken was haar specialiteit. Zij volgde daarvoor opleidingen, cursussen; haalde de nodige certificaten en diploma’s. Zuster Cunebertha was een toegewijde reisgenote op de laatste levensetappe van talloze vrouwen en mannen. Ook de gelovige overtuiging van bewoners kreeg haar aandacht in gesprek en gebed. En ze had oog voor de partner en (klein)kinderen in het afscheidsproces. Meer dan 30 jaar was zuster Cunebertha de spil van de ziekenboeg in Zorgcentrum Odendael te St. Oedenrode. Voor haar medezusters was ze “onberekenbaar” en bleef vaak (te) lang na werktijd nog bij “haar mensen”. “Je kunt de bewoners niet zomaar achterlaten” was haar excuus bij thuiskomst. Na haar pensioen fietste ze nog regelmatig vanuit Schijndel naar Odendael, waar ze ere-vrijwilliger werd en een boom voor haar geplant werd. Voor zieke, hulpbehoevende medezusters in Schijndel, Annahof en St. Barbara was zij een gezellige huisgenote met haar verhalen en aanstekelijke lach. Haar eigen slijtageproces vond zuster Cunebertha zwaar en moeilijk. Na haar lange arbeidzame leven op aarde mag zuster Cunebertha nu rusten in de schoot van de aarde, bij haar Lieve Heer.   

 

        g

Zr. Cunebertha Coppelmans.jpg