Zr. Hedwiga Smits

 

* 15 februari 1929 † 19 juni 2021

 

Zij werd geboren te Mierlo-Hout op 15 februari 1929. Op 4 februari 1949 sloot zij zich aan bij onze Congregatie Zusters van Liefde te Schijndel.

Zij overleed in Verpleeghuis Sint-Barbara te Schijndel op 19 juni 2021.

 

Met liefde en dankbaarheid denken we terug aan zuster Hedwiga. Zij was een echte Brabantse vrouw: gelovig, gastvrij en goedmoedig.

Geboren in een groot gezin van 8 kinderen, waar zij van kinds af aan van vader en moeder leerde om samen te werken, te delen en te bidden.

Op de ouderlijke boerderij in Mierlo-Hout genoot ze van een gelukkige, vrije jeugd in vreugde en saamhorigheid, waarover ze graag vertelde.

In het klooster volgde ze na het noviciaat de opleidingen voor kleuterleidster A en B en cursussen voor muziek en creatieve vorming.

Zo ontwikkelde zij haar talenten en werd een lieve, enthousiaste, blije kleuterleidster. De jonge kinderen, maar ook de collega’s en ouders in Eindhoven en Losser droegen haar op handen.

Na haar werkzame jaren in school was zuster Hedwiga voor haar medezusters en familie een graag geziene, opgewekte en handige, hulpvaardige vrouw. Haar blije lach en leuke verhalen brachten vreugde in de communiteit en familiekring. Belangstellend en meelevend was zuster Hedwiga voor ieder die ze ontmoette. Haar “bij-baantjes” als portierster en kosteres in de kapel in Eindhoven-Woensel verrichtte ze verantwoordelijk en perfect. Zuster Hedwiga beleefde het kloosterleven met hart en ziel; ze hield van de Bijbel, van samen bidden en zingen, van het samenzijn met medezusters.

Toen haar oudere zus - zuster Wilhelma Maria - ziek werd, kwam ze trouw vanuit Eindhoven naar Schijndel om haar te bezoeken. In 2012 verhuisde ze zelf naar Schijndel en zijn ze nog een paar jaar elkaar tot steun geweest. Daarna gingen ook de jaren en ongemakken van het ouder worden wegen voor zuster Hedwiga. In klooster Annahof en in St. Barbara kreeg zij goede zorg en begeleiding. Dankbaar en blij was ze daarvoor. Ze genoot van de natuur, van uitstapjes en van bezoekjes van medezusters, familie en haar “bezoekvriendin” zoals ze zei. Vredig is zuster Hedwiga van ons heengegaan en opgenomen in licht en liefde bij haar Schepper.

 

        Zr. Hedwiga Smits.jpg