Twee honderdjarigen in de congregatie augustus 2007

In de maand augustus zijn twee zusters in de congregatie 100 jaar geworden.
Het betreft de volgende zusters:
- zuster Ewalda Pijnenburg op 9 augustus
- zuster Francisca van den Heuvel op 18 augustus
Beide zusters wonen in Verpleeghuis st. Barbara en vierden hun verjaardagsfeest in familiekring, ieder op de eigen dag.
Daarnaast is er voor beide zusters samen een officiële viering op donderdag 30 augustus, waarbij er in de ochtend een Eucharistieviering is met aansluitend een diner voor genodigden en waarbij een receptie gehouden wordt van 15.00 tot 17.00 uur in Verpleeghuis st. Barbara.
 
ewalda.jpg francisca.jpg
zuster Ewalda Pijnenburg - 9 augustus zuster Francisca van den Heuvel - 18 augustus
 

Onderstaand stukje verscheen in het Brabants Dagblad:

 

Honderd rozen voor honderdste verjaardagen

Vrijdag 17 augustus 2007 - WIJBOSCH - Veel karnemelk drinken. Volgens zuster Francisca van den Heuvel ("zeg maar tante Frans!") is dat het geheim om je honderdste verjaardag te mogen vieren. "Anders zou ik het echt niet weten, ik heb niets geks gedaan", schatert de Schijndelse. Morgen viert zij in Verpleeghuis St. Barbara haar honderdste verjaardag.
Een week geleden was het ook al feest in het Schijndelse verpleeghuis. Op 9 augustus waren er namelijk honderd rode rozen voor zuster Ewalda Pennings. Zij mag zich nu de enige honderdjarige in de gemeente noemen. Nog een dagje dan, want morgen komt daar zuster Francisca dus bij. "Mooi, mooi, mooi", glimlacht ze. "Het is wat. Toch best bijzonder", blijft ze bescheiden.
Zuster Francisca is zichtbaar in haar nopjes met haar aanstaande verjaardag. "Honderd worden is zo zeldzaam. Fijn, dat vind ik het."
De twee genieten nu van hun welverdiende rust in Wijbosch. Maar vroeger was dat wel anders. Zuster Ewalda sloot zich op 24-jarige leeftijd aan bij de Congregatie Zusters van Liefde. Na haar opleiding in de verpleging werkte de geboren Oirschotse verschillende jaren als wijkzuster. Op de fiets ging zij bij mensen thuis langs om ze te verzorgen. De huidige Thuiszorg, zeg maar. In Raamsdonk en Haps was ze ook wel bekend als 'die vlugge zuster op de fiets'. Later werkte ze in de bejaarden- en ziekenzorg in St. Lidwina, Boschweg en Tongelre/ Eindhoven. "Dankbaar werk", vindt ze nu, jaren later.
En nog steeds. Ze houdt continu in de gaten of iedereen op 'haar' afdeling in Barbara nog koffie of thee heeft. En wil er iemand een koekje? 'Heel kenmerkend voor haar', vindt de verzorging.
Zuster Francisca - geboren in Macharen/Megen - is iemand die dat erg waardeert. Ze houdt van gezelligheid. Altijd al, daarom kijkt ze ook zo uit naar morgen. Stiekem hoopt ze dat er een hoop moeders van haar oud-leerlingen van de Regenboogschool komen. Daar was ze een aantal jaren 'gastlerares'. Toen ze in '33 naar Schijndel kwam om zuster te worden, werd ze opgeleid tot schoolzuster. Behalve in Wijbosch, stond ze ook in Mierlo-Hout en Tongelre/ Eindhoven voor de klas. Ze gaf les in 'beleefdheidslessen'. Of te wel de leerlingen manieren bijbrengen. "Ik krijg er nog steeds complimentjes voor", zegt ze -toch wel- trots. "Moeders die me dankbaar zijn omdat hun zoon of dochter zo netjes was. 'De kinderen zijn zo beleefd', kreeg ik dan te horen. Fijn, vind ik dat."
De twee eeuwelingen vieren hun verjaardag op 30 augustus nog eens samen. Ook daar kijkt de 'jongste' van het stel naar uit. En naar morgen natuurlijk. Want die grote vraag blijft of haar oud-leerlingen en hun moeders komen... "Dan zeg ik ze dat ze veel karnemelk moeten drinken. Dat is het geheim. Mijn moeder had ook dikwijls karnemelkse pap in huis." Al kan de dagelijkse borrel voor het slapengaan volgens haar ook een rol hebben gespeeld. "Elke avond een sherry'tje."

 

Bronnen: Brabants Dagblad, geschreven door Linda van Gorkum