Orthodoxe kerk Eindhoven ontvangt reliek van H Oda - november 2006

"Beide kerken zien deze schenking als een waardevol gebaar met respect voor ieders eigenheid. Daarom bidden wij uit één mond tot één God." Jos van den Bosch onderstreepte zaterdagavond hiermee de translatie (overdracht) van de reliek van de H. Oda aan de parochie van de Orthodoze Kerk H. Nektarios in Eindhoven. Met deze overdracht is Eindhoven de tweede plaats naast Sint-Oedenrode in de wereld waar zich relieken van de H. Oda bevinden.  
   
reliek_oda1.jpgHet kleine kerkje van de Orthodoxe kerk H. Nektarios aan de Hoogstraat in Eindhoven was zaterdagavond vol met parochianen van de kerk zelf en en aantal Rooienaren. Het kerkje is rijk versierd met vele muurschilderingen en iconen, waaronder die van de H. Oda als enige in de wereld. De priesters en hun dienaren zijn gekleed in kostbare kleurige gewaden.
Voordat de plechtige vesperdienst begon droeg pastor Jos van den Bosch de reliek van de H. Oda over aan de pastoor van de kerk, vader Silouan Osseel. Deze plaatste de reliek, een klein vingerkootje in een zilver doosje, naast de icoon van de H. Oda. Terwijl het koor de vespergezangen zong, trokken de priesters en hun gevolg zich terug achter de iconenwand terwijl de parochianen, jong en oud, intussen spontaan naar voren kwamen om de reliek en de icoon van Oda te vereren.
   
reliek_oda2.jpgGelijke communio
Na de vesperdienst herinnerde pastoor Van den Bosch er aan, dat paus Benedictus twee jaar geleden relieken van twee heiligen overdroeg aan de patriarch van Constantinopel. Daarbij was de Nederlandse kardinaal Willebrands aanwezig, die bekend stond als een grote promotor van de eenwording van orthodoxe en westerse kerken. "Nu twee jaar later zijn deze kerken weer bijeen, maar nu zonder geestelijke wereldleiders en wereldpers. Maar toch, de bijeenkomsten zijn gelijkwaardig en zijn een uiting van eenheid en een gelijke communio." Twee priesters vertaalden de toespraak in het Engels en het Russisch voor de Russische en Roemeense kerkgangers. Pastoor Silouan Osseel typeerde relieken als tempels van de H. Geest: "En daarom vereren wij hen." Hij dankte pastor Van den Bosch voor zijn "bezieling zonder wie deze translatie niet mogelijk was" en gaf hem een boek over de kluizenaar, de H. Silouan. Wim van Dijk, voorzitter kerkbestuur van de Martinusparochie, ontving een kopie van de icoon van de H. Oda.

Na afloop werd de translatie op wereldse manier bezegeld met koffie, wijn en frisdrank. Opvallend was zaterdag het grote aantal jonge kerkbezoekers. Volgens de pastoor behoren tot de parochie veel Russen en Roemenen met een hoge opleiding, die in Eindhoven hun werkkring hebben gevonden. Zij voelen zich thuis in deze gemeenschap, waar zij land- en geloofsgenoten kunnen ontmoeten.

 
Uit: MIDDEN BRABANT Jaargang 72 - Woensdag 15 november 2006 - week 46