2015: Moederhuis wordt verkocht


Toekomst Moederhuis Congregatie Zusters van Liefde

De Congregatie Zusters van Liefde is een religieus instituut in Schijndel, gesticht in 1836, dat zich nu in de fase van voltooiing bevindt. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er geen nieuwe aanmeldingen meer geweest en is het aantal zusters kleiner geworden. In totaal waren er 1756 Zusters van Liefde. In 1958 waren er gelijktijdig 1.156 vrouwen lid van de congregatie. Nu – in 2014 – zijn er nog 152 zusters, met een gemiddelde leeftijd van ruim boven de tachtig jaar. 
Voorgaande besturen hebben de verkoop van gebouwen en gronden ter hand genomen en in de afgelopen jaren zijn alle kloosters verkocht, behalve Klooster Annahof in Wijbosch en het Moederhuis – Sint-Jozefklooster te Schijndel. 
Nu de voltooiing van de congregatie steeds meer nabij komt, moet er natuurlijk ook nagedacht worden over de toekomst van deze twee kloosters. 
De "droom" van de zusters is om tot het laatst toe in het Moederhuis te kunnen blijven wonen, maar geen verantwoordelijkheid meer te hebben voor gebouwen en gronden. Daartoe zou een partner gezocht moeten worden die het Moederhuis wil kopen en verbouwen tot (zorg)appartementen, waarna de congregatie de gelegenheid krijgt om de appartementen en gemeenschappelijke ruimtes te huren voor de tijd dat de congregatie die nog nodig heeft. Daarna zouden de appartementen beschikbaar komen in het reguliere huurcircuit.
DSC00961.JPG

 

Eind 2013 heeft het bestuur van de congregatie een "Werkgroep Toekomst Gebouwen" opgericht die als opdracht kreeg te gaan kijken of deze droom te verwezenlijken zou zijn. 

De commissie heeft een jaar gewerkt aan de voorbereiding van een advies aan het bestuur. De werkgroep heeft o.a. gesprekken gevoerd met een aantal geïnteresseerde partijen voor aankoop en verbouwing van het Moederhuis. Op 17 november 2014 heeft de werkgroep advies uitgebracht aan het bestuur en begin december heeft het congregatiebestuur besloten om het advies van de werkgroep te volgen en in onderhandeling te gaan met Stichting Hercules (belegger)/Cornelis Huygens Vastgoed (uitvoerder) uit Vught.
Er is voor deze partij gekozen omdat – na uitgebreid onderzoek – werd geconcludeerd dat deze partij in staat is binnen redelijke termijn de dromen/plannen van de congregatie te verwezenlijken. 
Stichting Hercules / Cornelis Huygens Vastgoed heeft ook reeds verbouwingen gerealiseerd voor vele andere religieuze instituten. 
In de voorlopige plannen die Stichting Hercules heeft ingediend, start men met de verbouwing van het oude gedeelte van het Moederhuis. Daar zijn bestuur en zusters heel blij mee, want het oude deel van het Moederhuis is – samen met de kapel – het hart van de congregatie.

Het is nog niet bekend hoe de verbouwing er precies uit zal zien en ook nog niet wanneer deze zal beginnen, maar van harte hoopt het congregatiebestuur dat dit een goede stap is naar een toekomst waarin zusters tot het einde toe goed kunnen wonen.

 

1497.JPG