2013: appartementen in kloostertuin

"Kloostertuin" Nieuw appartementencomplex voor de zusters

BrabantWonen gaat een wooncomplex voor de congregatie bouwen. Dit complex omvat 28 appartementen en een ontmoetingsruimte in 3 woonlagen en wordt gerealiseerd op de hoek van de Mieke de Brefstraat en Kloosterstraat te Schijndel. BrabantWonen heeft het project in 2012 overgenomen van Huis & Erf.

 

 

 
bouwbord.JPG

 

Het gebouw bestaat uit twee vleugels die door middel van een poortgebouw gekoppeld worden. Het naastgelegen klooster heeft 2 binnenplaatsen. Door de opzet van de nieuwbouw ontstaat in feite een derde binnentuin.

Alle woningen zijn 3-kamerappartementen. De woonkamers en terrassen liggen aan de buitenkant van het complex. De slaapkamers en entree’s grenzen aan de galerij, dat wil zeggen aan de tuinzijde. De bergingen zijn op 2 plaatsen in het hoofdgebouw ondergebracht.

Parkeren gebeurt op eigen terrein aan de kant van de Kloosterstraat, met een ontsluiting aan de Mieke de Brefstraat. Het terrein wordt omzoomd met hagen en voorzien van bomen en grasbestrating.

Het is de bedoeling dat het complex medio 2014 opgeleverd wordt.

 
 Knipsel.JPG
 

In het contactblad van BrabantWonen voor alle huurders stond het volgende artikel:

Een nieuw huis voor de Zusters van Liefde

 

 truus brabant wonen.jpg

 

 

Sinds 1956 is zuster Truus Sonder lid van de Zusters van Liefde. Vanaf 1994 tot 2012 was ze algemeen overste van de congregatie. Eens was die vertegenwoordigd op plaatsen over de hele wereld. Die tijd is voorbij. We spreken zuster Truus aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel, in het moederhuis.

Ooit begon hier alles. Nu is het het laatste bolwerk van de congregatie. Binnenkort verhuizen de zusters voor het laatst. Naar de tuin.

 

VERANDERING

Het moederhuis achterlaten… Dat doet je wat. Maar het nieuwe gebouw past prachtig bij het klooster en schakelt ook erg mooi met het plein ervoor. En er komt een gemeenschappelijke ruimte. Daar zijn we heel blij mee, want dat hoort echt bij het kloosterleven. Ik prijs BrabantWonen dat ze dit project van Huis & Erf hebben overgenomen.” Ons motto was altijd ora et labora: bid en werk”, zegt zuster Truus. “Dat hebben we 175 jaar gedaan. Onze liefdewerken, die eens hier in Schijndel begonnen, zijn inmiddels overgenomen door de overheid en andere organisaties. We hebben heel veel scholen en ook veel zorginstellingen gesticht. Dat was onze werkzame periode. We kijken dankbaar

terug. De laatste decennia veranderden we van een werkgemeenschap in een leefgemeenschap. Onze congregatie werd alsmaar kleiner. We hebben in de afgelopen jaren zes grote kloosters gesloten. Nu wonen we bijna allemaal hier, in het moederhuis. Maar we kunnen niet oneindig dit enorme klooster bewonen. We worden oud en zijn nog maar met weinig.” “De vraag was: hoe kunnen we onze zusters, die tot het einde als Zusters van Liefde willen leven, een goede woonaccommodatie

aanbieden? Duidelijk kwam naar voren dat we die weg samen willen gaan. Toen hebben we gevraagd of er een mogelijkheid was voor een wooncomplex in onze eigen kloostertuin. BrabantWonen gaat het nu bouwen, voor de laatste zusters die zelfstandig kunnen wonen. We gaan er 28 appartementen huren.” BrabantWonen pakt verschillende nieuwbouwprojecten op in de directe omgeving van ’s-Hertogenbosch. Alleen op verzoek van gemeenten en collega-corporaties. Zoals in Den Dungen waar we Litserborg bouwen en waar we met Van Wanrooy in Jacobskamp gaan bouwen. Bovendien praten we met de gemeente Sint-Michielsgestel over het centrumplan. Corporatie Huis & Erf vroeg ons de bouw van het wooncomplex voor de Zusters van Liefde over te nemen. In eerste instantie komen er enkel zusters in. In de toekomst zal het ook huisvesting bieden aan andere bewoners.